Fakta om hundrasen: Welshterrier
Här kan du läsa allt om hundrasen Welshterrier. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Welshterrier valp.
Ursprung
Welshterrier är en gammal hundras med Storbritannien som sitt hemland. Rasen har utvecklats från den gamla hundrasen Black-and-tan terrier och de var förekommande så tidigt som under 1700-talet hos Foxhoundkennlar i Wales. Rasen användes ursprungligen till jakt på bland annat räv och grävling. År 1886 utfärdades den första rasstandarden utfärdad av The Kennel Club.
Till Sverige kom de första hundarna år 1912, de importerades av Ebba Cassel med sin kennel Pyrolas. Rasen var liten till antalet fram till slutet av 1940-talet då ett par entusiastiska kennlar påbörjade lyckade uppfödningar. Antal registrerade valpar låg på ca 100-200 st per år mellan 1940-talet och år 1989.
Efter kuperingförbudet slutade många uppfödare med aveln och antalet registrerade valpar sjönk till ca 40-60 st årligen. Sedan dess har antalet valpar som registrerats fortsatt sjunka och under den senaste tiden registreras ca 20-30 valpar årligen. I Sverige tillhör rasen grupp 3, Terrier.
Egenskaper
Welshterrier är en hundras som har ett ursprung som jakthund, numera är de främst sällskapshundar. Med tanke på rasens ursprung är det en ras som har mycket energi och de beskrivs ofta som livliga, lättlärda och trogna.
Med dessa egenskaper är det en fantastisk sällskapshund för den aktiva ägaren/familjen. Det är viktigt att man som ägare aktiverar sin hund regelbundet, både mentalt och fysiskt. Rasen förekommer även inom hundsporter som bland annat utställning och agility.
Som jakthund används de främst som grythund där hundens uppgift är antingen att vara en så kallad sprängare eller förliggare. En sprängares uppgift är att driva ut viltet ur grytet och föreläggarens uppgift är att ställa viltet i grytet och med hjälp av sitt skall markera så att jägaren kan gräva sig ner i grytet fram till viltet. Förutom att vara grythundar används de även som jakthundar efter småvilt som hare och räv.
Det är en generellt frisk hundras och rasklubben började kartlägga redan år 1992 genom att skicka ut hälsoenkäter till såväl valpar som vuxenhundar. Klåda/allergi förekommer hos rasen och har även ökat. Även epilepsi kan förekomma.
Utseende
Den arbetsdugliga Welshterriern har ett spänstigt, välbalanserat och kompakt utseende. Pälsen på hunden är sträv, hård, väldigt tätt åtliggande och riklig. Pälsfärgen är svart med rödgul tanteckning men svartgrå rödmelerad med rödgul tanteckning förekommer. Tidigare har denna ras fått sin svans kuperad men numera är svanskupering förbjudet i Sverige.
På grund av pälsens utformning krävs det en del pälsvård, pälsen behöver trimmas ca 4 gånger per år och bör kammas någon gång i veckan. När man trimmar hunden regelbundet fäller de inte. De badas efter behov.
Hur stor är en Welshterrier? Vad väger en Welshterrier?
Mankhöjden för både tikar och hanhundar ska inte vara högre än 39 cm. Vikten för tikar och hanar är ca 9-9,5 kg.
Tänka på innan köp av Welshterrier
- Det är en aktiv hundras som är i behov av mycket aktivering, både mental och fysisk aktivering
- De kräver en hel del pälsvård i form av trimning
Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.
När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.
Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.
Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.
Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.
Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida
*Sidan innehåller annonser