Semester med hund

Tips och råd för en smidigare semester med hund

Semestertiderna är här och vi alla bör tänka lite extra inför semestern ihop med hunden. Att semestra ihop med sin hund är fantastiskt i alla former och får njuta av extra tid tillsammans med sin fyrbenta vän. För att semestern ska gå så smidigt som möjligt är det viktigt att man planerar och förbereder så mycket som möjligt innan semestern börjar. 

På Dogify vill med denna artikel ge er några tips och råd hur ni bör göra för att ha en smidig semester med er hund. Vi kommer gå igenom vad ni bör planera inför resan, tips under resan samt besvara de vanligaste frågorna om semester med hund.

Semester med hund

Planera din semester med hund

Välj ett hundvänligt resmål

Börja med att välja ett hundvänligt resmål. Det finns väldigt många resmål i såväl Sverige som i världen som är hundvänliga nu för tiden. Tänk efter hur din hund exempelvis reagerar på bilturer, värme och saltvatten. Efterforska ordentligt för att välja en destination som passar både din hund och dig.  

Boka hundvänligt boende i god tid

Det är många hundägare som semestrar tillsammans med sina hundar vilket innebär att de hundvänliga boendena ofta blir uppbokade. För att minska risken att ni blir utan hundvänligt boende är det viktigt att ni bokar boendet i god tid innan avresa. Ibland kan det vara svårt att boka exempelvis hundvänliga hotellrum online, då rekommenderar vi er att ringa till hotellet för att dubbelkolla tillgängligheten. Se alltid till att ni får skriftlig bekräftelse på att ni bokat ett hundvänligt rum. 

Kontrollera resebestämmelserna för att resa med hund 

Som hundägare är det väldigt viktigt att man har stenkoll på vilka resebestämmelser som gäller. Det finns olika lagar och regler som behöver följas beroende på vilket land eller resmål ni tänkt åka till under semestern. Det är väldigt viktigt att ni tar med den nödvändiga dokumentationen, ofta exempelvis pass och vaccinationsintyg. Är du det minsta osäker på vad som krävs bör du dubbelkolla detta i god tid innan avresa. 

Packa allt din hund behöver

Se till att packa med allt ni kommer att behöva under semestern ihop med er hund. Resedokument samt produkter som mat och godis kan vara extra viktigt att ta med i ´ rätt mängder då det kan vara svårare att hitta samma foder och godis utomlands. Vi har även skapat en lättare packlista som ni kan använda er av.

Packlista för semester med hund

Packlista semester med hund

Under resan tillsammans med din hund

Tänk på att vara flexibel och väl förberedd. Ibland vill eller kan hunden inte vara med på aktiviteterna som du tänkt göra. 

Ta många pauser, hundar behöver sin dagliga motion, utföra behov och vila. Håll extra mycket koll på din hund då ni troligtvis är i nya miljöer som hunden inte är van vid vilket kan öka stressen. 

Hundar kan precis som vi människor bli överhettade i solen. Det är viktigt att du som hundägare är observant på hur din hund mår, samt att du ser till att vatten och en plats i skuggan finns tillgänglig. 

Vanliga frågor om semester med hund

Vilka hundar får man ta med på flygplan?

Många flygbolag tillåter idag att man får ta med sig sin hund i kabinen eller i lastutrymmet i flygplanet. Det finns dock vissa restriktioner, till exempel viktbegränsningar och storlek. För att vara helt säker på vad som gäller ska du alltid kontakta flygbolaget för exakta bestämmelser. 

Vad kostar det att ta med hunden på tåget?

Priset för att ta med sig sin hund på tåget varierar beroende på resmål, vilket tågbolag det gäller, tågets typ och ibland även hundens storlek. Du kan hitta mer information på exempelvis SJ:s hemsida https://www.sj.se/allt-om-resan/resa-med-djur 

Var hittar jag hundvänliga campingplatser?

Det finns många hundvänliga campingplatser i Sverige. Här kan du se några av dem: https://camping.se/sv/upptack/hund. För att vara säker på att det är hundvänligt den period som du vill besöka campingplatsen är det alltid bäst att ringa och dubbelkolla vad som gäller vid bokningstillfället. 

Får hundar bada på stranden i Sverige?

Reglerna kring hundbadning på stranden i Sverige varierar från kommun till kommun. Om stranden ligger nära ert hem kan ni kolla om det finns några skyltar där det står om hundar får bada eller ej. Är stranden längre bort är det bäst att kontakta kommunen för mer information.

Vad ska jag göra om min hund blir sjuk på semestern?

Planera för det värsta i förväg för att säkerställa att du är förberedd. Kolla upp veterinärkliniker i förväg på det resmål ni tänkt besöka. 

Att semestra med sin hund är fantastiskt, för att kunna slappna av är det viktigt att förbereda sig ordentligt. Är man ordentligt förberedd är det enkelt att skaffa sig en oförglömlig semester tillsammans med din hund. 

Kom ihåg att det är viktigt att respektera andra människor och djur under din semester. Plocka upp efter din hund och se till att ni inte stör andra.

Vi på Dogify hoppas att ni med guiden på denna sida kan förbereda er ordentligt inför den oförglömliga semestern. Ha nu en riktigt härlig semester med din hund! 

Har du några andra frågor? Kontakta oss här så återkommer vi er så snart som möjligt. 

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare
Spana in övriga sidor