Alpenländische dachsbracke

Fakta om hundrasen: Alpenländische dachsbracke

Här kan du läsa allt om hundrasen Alpenländische dachsbracke. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Alpenländische dachsbracke valp.


Alpenländische dachsbracke

Ursprung

Alpenländische dachsbracke är en av de äldsta hundraserna kopplat till jakt och har sitt ursprung i Mellaneuropas bergstrakter. Rasen har sedan sin första tid präglat utseendet för den exemplariska jakthunden. De första hundarna av denna ras kom till Sverige från Österrike i slutet av 1990-talet. Alpenländische dachsbracke tillhör grupp 6 som innefattar drivande hundar samt sök- och spårhundar.


Egenskaper

Alpenländische dachsbracke är en jakthund som i Sverige används främst vid spårningsjakt på klövvilt men fungerar även vid kortdrivande jakter av rådjur, räv och hare. Vid rätt uppfostran kan den jaktsugne hunden även apportera fåglar och mindre hårvilt både på land och i vatten.

Hundrasen införskaffas i jaktsyfte men fungerar även bra med familjemedlemmar, även om den inte är utformad för att enbart vara en sällskapshund. Hundrasen har som främsta egenskaper att vara orädd, lugn men framför allt arbetsvillig samt ha ett sinne för sin vilt- och rovdjursskärpa. Rasen är en pålitlig hund vid spårarbetet, från att säkert och lugnt släppa hunden kan man vara säker på ett avslut, på träffat som på skadat flyende vilt.

Rasen är av vänlig karaktär gentemot familjemedlemmar och bekanta ansikten men kan vara en aning reserverad gentemot främmande personer. Social träning är en nödvändighet för denna ras för att minska dess självständighet.


Utseende

Alpenländische dachsbracke är en lågställd och långsträckt hund. Dess lättskötta päls är lika tät som kraftig med åtliggande täckhår och tjock underull som badas vid behov. Vanligtvis har pälsen en hjortröd eller svart färg och röströda tan-tecken, förekommande för rasen är även vita bröstfläckar. Deras robusta kroppsbyggnad och kraftiga benstomme gör denna hund till den perfekta jakthunden.


Hur stor är Alpenländische dachsbracke? Vad väger Alpenländische dachsbracke?

Rasen har en mankhöjd på ca 34-42 cm och vikten på hunden är ca 15-18 kg.


Tänka på innan köp av Alpenländische dachsbracke

  • Hunden är en jakthund för jägare som är i behov av en eftersökshund eller kortdrivande hund
  • Om hunden köps i syfte att bli en kortdrivande hund är grunddressyr och injagning A och O
  • Det är av stor vikt att påbörja blod- och släpspårsträning i god tid då det ökar stimulansen av att utföra ett lugnt och noga spårarbete även när den driver
  • Den är inte enbart en hundgårdshund eller sällskapshund. Den behöver social träning från tidigt stadie för att minska dess självständighet

Hur är Alpenländische dachsbracke som valp?

Som valp är det en energisk och kraftfull liten vovve som alltid är redo för lek och roliga aktiviteter. De är snabblärda och har en ordentlig jaktinstinkt vilket gör det viktigt att tidigt börja träna den.

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.


Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor