Azawakh

Fakta om hundrasen: Azawakh

Här kan du läsa allt om hundrasen Azawakh. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Azawakh valp.

Azawakh

Ursprung

Hundrasen Azawakh kommer ursprungligen från Sahelområdet som ligger söder om Sahara. Hunden användes som jakt- och vakthund av nomadfolket. Rasens största uppgift var att vakta ägarnas läger mot potentiella hot från rovdjur och fiender samt att skydda de boskap som Tuaregerna födde upp, till exempel får och getter.

Azawakh fick sitt namn då de var väl representerade kring en uttorkad flodbädd som ligger mellan Mali och Niger vid namn Azawakdalen. De första Azawakh hundarna kom till Europa vid 1968 och de första i Sverige importerades från Tyskland 1989. Rasen tillhör grupp 10, vinthundar.

Egenskaper

Azawakh är en hund med en stor vaktinstinkt och de är väldigt försiktiga kring främmande människor. Rasen är inget för en förstagångsköpare, de kräver en ordentlig uppfostran och kan vara väldigt krävande under de första åren.

Hunden älskar sin familj och trivs väldigt bra kring människor som de känner. Rasen är väldigt aktiv och gillar fysisk träning där den får springa lös, skogspromenader, lure coursing, agility och lydnad. De är väldigt intelligenta och snabblärda och kan därför bli uttråkade om träningen blir för enformig.

Då de härstammar från Sahelområdet tycker de inte alls om kyla och sover gärna ordentligt nerbäddad. Det är generellt en frisk ras med få sjukdomar och lever ofta länge. 

Utseende

Rasen har en kort och tunn päls och kan sakna päls helt och hållet på buken. Tack vare sin korta päls krävs ingen särskild pälsvård för denna ras.

Färgen på rasen är brindle eller röd i olika nyanser, allt från sand till en mörkare mahognyn med vita tecken på hundens huvud, hals, brösts, svans och ben. Rasens muskler och skelett är synliga under hundens tunna hud.

Hur stor är en Azawakh? Hur mycket väger en Azawakh?

Storleken för hunden varierar något beroende på kön, mankhöjden för hanhundar är ca 64-74 cm och för tikar ca 60-70 cm vikten för hundarna är ca 15-25 kg.

Tänka på innan köp av Azawakh

– Relativt få uppfödare så lång väntetid kan förekomma
– Rasen är både smart och lättlärd och kan tröttna på enformig träning

Hur är Azawakh som valp?

Som valp är de stiliga, nyfikna och väldigt aktiva. De har en medfödd vaksamhet och självständighet vilket medför att de kan vara något reserverade mot främlingar redan från valpåldern. För att minska på denna egenskap är det viktigt att man socialiserar valpen tidigt.

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor