Belgisk Vallhund

Fakta om hundrasen: Belgisk Vallhund

Här kan du läsa allt om hundrasen Belgisk Vallhund. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp Belgisk Vallhund valp.

Belgisk Vallhund

Ursprung

Den Belgiska vallhunden kommer ursprungligen från Belgien, ett land som sedan länge har haft en stark jordbruksindustri där boskap och vallhundar stått i fokus. Tidigare har det funnits åtta olika typer av vallhundar i Belgien, men i slutet på 1800-talet klassificerades det till fyra raser som finns än idag.

Idag finns det fyra olika typer, Malinois, Tervueren, Laekenois och Groenendael. Enligt den svenska rasstandarden är typerna identiska anatomiskt och skiljer sig endast i päls och färg. I vissa länder är typerna indelade i egna raser med egna rasklubbar.

Den Belgiska vallhunden är i grunden, som namnet avslöjar, en vallhund men har använts inom alla brukssportens grenar. Idag är det en omtyckt tjänstehund för bland annat polis och militär. Den Belgiska vallhunden tillhör grupp 1, vall, boskaps och herdehundar.

Egenskaper

Smart, självsäker, alert och livlig, den Belgiska vallhunden är en utmärkt arbetande hund som är mycket lojal till sin förare. Det är även en utmärkt vakthund som inte tvekar på att försvara sin ägare. Eftersom rasen är väldigt hårt arbetande med mycket energi och intelligens är det viktigt att stimulera detta.

Det är inte en hund som lämnas ensam på bakgården eller som nöjer sig med dagliga promenader. Mycket motion och aktivering är det som krävs och rasen tycker om att jobba tillsammans med sin förare, förslagsvis inom brukssport.

På grund av rasens egenskaper passar den inte nybörjare eller personer som endast vill ta enklare promenader.

Utseende

Den Belgiska vallhunden kommer i fyra varianter.
Malinoisen har en slät päls i röd fawn med svarta hårtoppar
Groenendael har en lång svart päls
Tervueren är långhårig med röd eller grå fawn och svarta hårtoppar
Laekenoisen är strävhårig med röd fawn med spår av svärtning
Pälsen kräver inte mycket arbete, oavsett variant. Hunden badas vid behov och borstas någon gång i månaden samt när hunden fäller.

Hur stor är en Belgisk Vallhund? Vad väger en Belgisk Vallhund?

Rasen är atletisk, muskulös och kvadratisk med en mankhöjd på 58 cm för tikar och 62 för hanar. Vikten för tikar ligger mellan 20–25 kg och 25-30 för hanar.

Tänka på innan köp av Belgisk Vallhund

  • Rasen är aktiv och energisk och kräver daglig motion och mental stimulans
  • Det är en hund som är väldigt lojal mot sin ägare och tycker om att arbeta tillsammans
  • Kurser och riktig träning utöver daglig motion är ett måste

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor