Borderterrier

Fakta om hundrasen: Borderterrier

Här kan du läsa allt om hundrasen Borderterrier. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Borderterrier valp.

Borderterrier

Ursprung

I den Engelsk-Skotska landsbygden utvecklades en hund av bönder och herdar som ville ha en snabb och smidig terrier för att jaga räv. Rasen hade ganska långa ben vilket gjorde att den kan hålla ett högt tempo samtidigt som den var ganska liten och kan driva ut djuret ur grytet. Detta var Borderterrierns förfäder och anses ha funnits länge i området kring den Engelsk-Skotska gränsen.

Det finns stamtavlor som är så gamla som 300 år. Rasen avlades vidare under århundradena och 1921 blev den erkänd av den engelska kennelklubben. I Sverige tillhör rasen grupp 3, Terrier.

Egenskaper

Borderterriern har ett rykte av att vara en tålig hårt arbetande terrier med ett stort behov av aktivitet. Det är en glad och familjekär hund som måste aktiveras för att må bra, trots detta så kan den leva och bo inne i stan så länge den får sin motion och mentala stimulans. Terriern är lättlärd och passar bra för barnfamiljer.

Att tänka på är att den bör inte lämnas ensam under längre perioder, samt att den kommer väl överens med andra djur, men på grund av rasens jaktegenskaper så kan instinkten gå igång ifall den får syn på en katt eller ekorre.

Det är generellt en frisk ras med vissa sjukdomar. Hos rasen förekommer kramper, problem med immunförsvaret vilket kan medföra klåda, allergi, öron- och ögoninflammation samt magproblem. Livermodeinflammation förekommer hos tikar.

Utseende

Borderterriern kommer i flera färger, den kan vara röd, vetefärgad, grå-röd-melerad med tantecken eller svart-blå-grå-melerad med tantecken. Den har en sträv överpäls som är vattenavstötande samt en varm underull. Hunden fäller två gånger per år och då ska den sträva överpälsen plockas bort.

Till storleken är det en mellanstor hund med en benlängd samt styrka och uthållighet för att kunna hålla samma tempo som en ryttare på häst.

Hur stor är en Borderterrier? Vad väger en Borderterrier?

Mankhöjden är vanligtvis mellan 31-38 cm, vikten för tikar ligger mellan 5-7 kg och 6-7 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Borderterrier

  • Det är en aktiv ras som kräver motion och mental stimulans
  • Det är en glad och familjekär hund och bör inte lämnas ensam under längre perioder
  • Det är en jakthund som inte kan släppas lös varsomhelst

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor