Eurasier

Fakta om hundrasen: Eurasier

Här kan du läsa allt om hundrasen Eurasier. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Eurasier valp.

Eurasier

Ursprung

Hundrasen Eurasier togs fram för att få en ras som var en mellanstor och vacker europeisk spetshund med fin färg och en speciell mentalitet. För att lyckas uppnå detta parades Keeshond med Chow chowen. Då fick man Keeshondens avelsduglighet och Chow chowens enmanshunds karaktär och stora kärlek till sin familj.

För att Eurasiern skulle få elegantare kroppsbyggnad och rörelsemönster parades Samojeden in. Rasen blev till under 1960-talet och användes i sitt hemland Tyskland som sällskapshund.

Rasen kom att erkännas år 1973 och den första hunden importerades till Sverige år 1994. Rasen tillhör grupp 5, spetsar och raser av urhundstyp.

Egenskaper

Eurasiern är en mellanstor hund av spetstyp, den beskrivs som självsäker, lugn, vaksam och uppmärksam. Rasen kan vara avvaktande gentemot främlingar och det är därför av stor vikt att den socialiseras ordentligt som valp, till exempel att den får träffa nya människor i okända miljöer.

Hunden används som sällskapshund och tack vare korsningen med Chow chowen har den en stor kärlek till sin familj och sina vänner. Trots att rasen beskrivs både som både vaksam och uppmärksam ska de inte vara skälliga.

Det är en ras som behöver motion och aktivering men den har inga större krav på motion, de följer gärna med sin familj på alla roliga aktiviteter.

Eurasiern är generellt en frisk ras utan några kända sjukdomar, höftledsdysplasi förekommer däremot.

Utseende

Rasens päls består av en tät underull över hela hundens kropp samt löst liggande medellångt täckhår. Den kräver ingen särskild pälsvård med det är bra med en ordentlig borstning någon gång i veckan. Pälsen på hunden tovas inte däremot fäller den sin underull en eller flera gånger per år. De ska även badas någon gång per år eller efter behov.

Eurasiern har många färger och enligt rasstandarden är alla färger och färgkombinationer tillåtna förutom helvit, vitfläckig och leverfärgad. Tungan är lite speciell då den kan vara rosa, blå eller blåfläckig.

Hur stor är en Eurasier? Vad väger en Eurasier?

Mankhöjden hos hanhundarna är ca 52-60 cm och med en vikt på ca 22-30 kg, tikarnas storlek är något mindre med en mankhöjd på ca 48-56 cm och en vikt på 18-26 kg.

Tänka på innan köp av Eurasier

  • Rasen vill vara delaktig i din vardag
  • Den kan vara avvaktande gentemot främlingar och det är därför av stor vikt att socialisera valpen med främmande människor i främmande miljöer

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor