Gordonsetter

Fakta om hundrasen: Gordonsetter

Här kan du läsa allt om hundrasen Gordonsetter. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Gordonsetter valp.

Gordonsetter

Ursprung

Gordonsetter har fått sitt namn från slottet Gordon som avlade setter för ca 200 år sedan. En av hertigarna i huset var Alexander Gordon som grundade kenneln ”Black and Tan Setters”. Hans tidiga version av Gordonsettern som var en uppskattad jakthund tack vare sin jaktlust samt träningsvillighet var mer lik den Engelska settern.

Korsningar med bland annat collie, blodhundar, pointers samt helsvarta setters skapade grunden till dagens Gordonsetter. Syftet med Gordonsetter var att skapa en fågelhund med stark och energibesparande kroppsbyggnad.

I Storbritannien blev rasen officiell 1872, I Sverige tillhör rasen grupp 7, Stående fågelhundar. 

Egenskaper

Atletisk, intelligent och arbetsduglig, en Gordonsetter ska vara modig utåtriktad med ett jämnt temperament. Rasen har även en utmärkt uthållighet, såväl fysisk som mental. Det är i grunden en jakthund, mer specifikt en fågelhund specialiserad på hönsfågel.

Rasen lämpar sig därför inte som enbart sällskapshund. Väljer man att inte jaga med sin hund måste den aktiveras på andra sätt.

De tycker om att springa, så promenader i skog eller på fält där de kan springa lösa är att rekommendera. Generella aktiviteter tillsammans med sin ägare är att föredra då de jobbar tillsammans med sin förare.

En Gordonsetter är generellt en frisk ras. Höftledsdysplasi förekommer och ca 10% av hundarna drabbas av det.

Utseende

Gordonsetter är en mellanstor hund. Rasens kroppsbyggnad kan jämföras med en jakthäst, den ska vara stilfull och byggd för galopp samt symmetrisk. Pälsen är rak och kort på huvud, benens framsida samt öronspetsarna, resten av kroppen har måttlig lång päls.

Pälsen finns endast i en variant vilket är svart med kastanjeröda tantecken. Den kräver inte särskilt mycket pälsvård, upp till en timme i veckan där hunden borstas vilket även gör att hunden fäller mindre. En gång i månaden kan man även bada hunden och trimma tassarna.

Hur stor är en Gordonsetter? Vad väger en Gordonsetter?

Mankhöjden för tikar är 62 cm och 66 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis runt 25,5 kg för tikar och 29,5 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Gordonsetter

  • Det är i grunden en jakthund som bör aktiveras inom jakt
  • Den har en del energi och passar endast för den aktiva ägaren som vill motionera dagligen
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor