Jakutskaja lajka

Fakta om hundrasen: Jakutskaja lajka

Här kan du läsa allt om hundrasen Jakutskaja lajka. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Jakutskaja lajka valp.

Jakutskaja lajka

Ursprung

Jakutskaja lajka är, officiellt, en relativt ny hundras men med ett väldigt gammalt ursprung. Rasen härstammar från området Jakutia (nuvarande Sacha) i Sibirien, Ryssland och har i århundraden använts av ursprungsfolket jakuterna.

Denna mångsidiga hundras och dess förfäder har använts bland annat som jakt-, släd- och herdehund i tusentals år. Arkeologiska fynd visar att hundar i området användes för att dra slädar redan för 8000 år sedan. Hundar i området nämns däremot inte i skrift förens på 1600-talet och den första rasbeskrivningen från 1800-talet.

På statistiska rapporter från 1800-talet kan man läsa ut att det fanns över 15 000 hundar som användes för att dra slädar i Jakutien. Antalet hundar sjönk dock under 1900-talet på grund av minskat behov, och det var inte förens under 1990-talet som ansträngning gjordes för att bevara rasen.

Den första rasstandarden för nordöstlig slädhund kom 1958 vilket lade grunden för rasbeskrivningen av Jakutskaja lajka. År 2005 blev rasen godkänd av den ryska kennelklubben och i Sverige tillhör Jakutskaja lajka grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp.

Egenskaper

Jakutskaja lajka är en livlig, modig, energisk och social hund som har lätt för att relatera och skapa band till människor. Rasen har under hundratals år varit en viktig del av människans liv vilket har skapat en lojal och hängiven hund.

Det är en ras med en hel del energi men även om man bor i ett modernt samhälle kan man aktivera sin hund på andra vis. Populära hundsporter är agility eller lure coursing. Rasen är generellt lite reserverad mot främlingar till en början tills den märker att den är en vän.

Jakutskaja lajka arbetar även tillsammans med andra hundar vilket gör att den kommer bra överens med andra hundar. Trots att det är social och vänlig hund är det ingen renodlad sällskapshund vilket gör tidig socialisering till en viktig aspekt. Rasen är även väldigt energisk så regelbunden motion är ett måste.

Antalet individer i Sverige är väldigt få, man kan därför inte uttala sig med säkerhet om rasens hälsotillstånd.

Utseende

Jakutskaja lajka är en medelstor hund med en muskulös och stark kropp och en tjock hud som inte ska vara lös. Den har en dubbelpäls med ett medellångt, tjockt, rakt och grovt täckhår och en tjock och tät underull. Pälsfärgen är vit med fläckar i en eller två färger.

Pälsen behöver borstas helst en gång var och varannan vecka och gärna mer när hunden fäller pälsen två gånger per år. Håret på trampdynorna bör hållas kort, speciellt under vintern. Pälsen är vatten- och smutsavvisande och badas vid behov.

Hur stor är en Jakutskaja lajka? Vad väger en Jakutskaja lajka?

Mankhöjden för tikar är 53-57 cm och 55-59 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 18-25 kg för både hanar och tikar.  

Tänka på innan köp av Jakutskaja lajka

  • Den har en del energi och passar den aktiva ägaren som vill motionera dagligen och stimulera hunden mentalt
  • Den kräver viss pälsvård och fäller en del
  • Rasen är ovanlig i Sverige

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Film om Jakutskaja lajka

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor