Grand griffon vendéen

Fakta om hundrasen: Grand griffon vendéen

Här kan du läsa allt om hundrasen Grand griffon vendéen. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Grand griffon vendéen valp.

Grand griffon vendéen

Ursprung

Grand griffon vendéen tros ha funnits sedan 1500-talet och är såldes en väldigt gammal fransk ras av hound-typ. Ursprungligen fanns endast Grand vendéen som är en korthårig variant av hundar från Vendéen.

Idag är Grand griffon vendéen en av fyra drivande hundraser från Vendée. Rasen avlades fram för att vara en drivande jakthund och är det fortfarande idag. De jagade tillsammans med jägarna på häst, så kallad parforcejakt, som inte är tillåtet i Sverige.

I Sverige tillhör Grand griffon vendéen grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar.

Egenskaper

Grand griffon vendéen behöver, likt många andra jakthundar, en fast uppfostran. Det är en ras med en intensiv energi och skall vara egensinnig, rasen är även väldigt målmedveten. Rasen är ganska typisk som drivande hund med ett bra skall och luktsinne.

Den används som jakthund på främst hjort, rådjur, vildsvin eller räv. Den lämpar sig inte som enbart sällskapshund utan bör aktiveras helst inom jakt men andra aktiviteter som stimulerar kropp och sinne fungerar väl.

På grund av att det finns väldigt få individer i Sverige kan man inte med säkerhet uttala sig om rasens hälsa.

Utseende

Grand griffon vendéen är en mellanstor hund som är välproportionerlig samt robust men inte tung. Pälsen är i två lager, en lång och ibland buskig och sträv samt en tät underull.

Pälsen finns i huvudsakligen nio varianter, svart med vita fläckar, svart med tanteckning, svart med ljus tanteckning, röd med vita fläckar, röd med svart mantel och vita tecken, röd med svart skuggning, sandfärgad med svart skuggning och vita fläckar, sandfärgad med svart skuggning samt viltfärgad.

Den behöver nästintill ingen pälsvård, underullen fälls under sommaren och hunden badas vid behov. 

Hur stor är en Grand griffon vendéen? Vad väger en Grand griffon vendéen?

Mankhöjden för tikar är 60-65 cm och 62-68 för hanar. Rasstandarden har inga specifika krav på vikten.

Tänka på innan köp av Grand griffon vendéen

  • Det är i grunden en jakthund och måste aktiveras därefter
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård
  • Det är en ovanlig hund i Sverige

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor