Hannoveransk viltspårhund

Fakta om hundrasen: Hannoveransk viltspårhund

Här kan du läsa allt om hundrasen Hannoveransk viltspårhund. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Hannoveransk viltspårhund valp.

Hannoveransk viltspårhund

Ursprung

Hannoveransk viltspårhund förfäder var medeltidens så kallade ledhund, från tyskans “Leit-hund”. Hunden var av bracktyp som i koppel/lina spårade viltet. När skjutvapen började användas förändrades sättet att jaga högvilt och behovet uppstod på en hund som kunde spåra och eftersöka ett skadeskjutet vilt.

Ledhunden var perfekt för ändamålet och utvecklades därför till den tyska viltspårhunden. Den hitintills oförändrade rasen gick under namnet Leit-hund tills dess att kungadömet Hannovers jaktförvaltning åtog sig rasen. I Hannover utvecklades rasen och blev till Hannoveransk viltspårhund.

Rasen tros ha importerats till Sverige år 1901 första gången, år 1988 och 1991 importerades två tikar som ska ha gjort grunden för den nuvarande stammen som finns i Sverige. Rasen tillhör rasen grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar.

Egenskaper

Hannoveransk viltspårhund är en intelligent hund som beskrivs som enkel, samarbetsvillig och stabil. Det är i grunden en spårhund som än idag används för eftersök på skadat klövvilt, det vill säga älg, hjort, vildsvin, rådjur och mufflon.

När hunden eftersöker arbetar den noggrant, koncentrerat och passionerat samt att den sällan byter spår efter att den fått upp vittring på det skadade klövviltet. Om viltet lyckas fly undan är hundens uppgift att spåra det för att sedan ställa det.

Även fast rasen har ett ursprung som spårhund är det om upp till ägaren att träna sin hund ordentligt för att få fram dessa egenskaper. De blir ofta väldigt fästa i sin familj/ägare men är dessvärre ibland reserverade mot främlingar. För att undvika detta beteende är det viktigt att socialisera din valp/unghund.

Rasen är generellt sett en frisk ras men höftledsdysplasi förekommer, och avelsdjur ska röntgas och få resultat A eller B samt att hundens armbågsledsröntgen måste vara utan anmärkning. Cancer i olika former ökat under senare år och drabbat både unghundar och äldre hundar. 

Utseende

Den medelstora ​Hannoveranska viltspårhunden beskrivs som en ordentligt byggd hund. De har en kort, tät och hård päls, på hundens baksida lår och på svansens undersida är pälsen något längre och grövre. Rasens färg är ljus till mörkt hjortröd, antingen mer eller mindre tigrerad och med eller utan mask. Mindre vita fläckar är okej på dess bringa.

Tack vare pälsens utformning krävs ingen särskild pälsvård utan det räcker med bad och borstning efter behov.

Hur stor är en Hannoveransk viltspårhund? Vad väger en Hannoveransk viltspårhund?

Mankhöjden för tikar är 48-53 cm och 50-55 för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 25-35 kg för tikar och 30-40 kg för hanar. 

Tänka på innan köp av Hannoveransk viltspårhund

  • Det är är reserverade mot främlingar och behöver socialiseras i ung ålder
  • De kräver träning för att bli eftersökshund
  • Rasen blir väldigt fäst vid ägare/familj

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor