Fakta om hundrasen: Hollandse herdershond
Här kan du läsa allt om hundrasen Hollandse herdershond. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Hollandse herdershond valp.
Ursprung
Hollandse herdershond kommer ursprungligen från Nederländerna och tros härstamma från de förfäderna som schäfern och de fyra olika varianterna av belgisk vallhund. Rasen användes som herdehund av ägarna på landsbygden där dess uppgifter var bland at att hålla ordning på fårhjordar. Det vill säga hålla fåren borta från fält med grödor samt följa fåren när de förflyttade sig.
När hundarna var på gården hjälpte de till med diverse som att valla kor och dra mjölkkärror. Rasen finns i tre olika pälsvarianter, kort-, lång- och strävhårig Hollandse herdershond. År 1898 bildades rasklubben Nederlandse Herdershonden Club för ta tillvara på rasen samt att utveckla den, nu för tiden är detta rasens moderklubb.
Den första hunden kom till Sverige år 1980 och nu mer finns det runt 250 st hundar av alla olika hårslag i Sverige. Rasen tillhör grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar.
Egenskaper
Hollandse herdershond beskrivs som en anpassningsbar, lojal och vaksam vän. De användes tidigare som vakt- och vallhund och är ordentligt byggda för de tuffa arbetet på gårdarna. Rasen är väldigt trogen och fäst vid ägare och familj, de kan likt många andra vakthundar vara reserverade gentemot främlingar. För att undvika att är reserverade kan det behövas att man socialiserar unghunden/valpen i ung ålder.
Det är en aktiv hund som är van vid långa arbetsdagar, de är i behov av ordentligt med motion samt aktivering för att må bra, de passar alltså den aktiva familjen allra bäst.
Det är generellt sett en frisk ras med få kända sjukdomar. Den strävhåriga varianten kan ha ögonsjukdomen glaukom som ger ett smärtsamt tryck i hundens öga. Med hjälp av en gonioskopi kan man hitta denna felaktiga utvecklingen av ögats kammarvinkel. Höftledsdysplasi förekommer hos rasen.
Utseende
Rasen finns som tidigare nämnt i tre olika pälsvarianter med dessa egenskaper:
Korthårig Hollandse herdershond:
Pälsen på den korthåriga varianten är något hård, tätt åtliggande och kort, de har en mjuk underull. Det ska även finnas en tydlig krage på hundens hals, byxor och fana på hundens svans.
Långhårig Hollandse herdershond:
Pälsen på den långhåriga varianten är lång, åtliggande, rak utan både lockar och vågor samt att dess underull är mjuk.
Strävhårig Hollandse herdershond:
Pälsen på den strävhåriga varianten är tät, sträv och raggig, dess underull är mjuk och finns överallt utom på hundens huvud.
Hundens färg är brindle, grundfärgen ska vara gyllene eller silver. Tigrering ska vara tydligt över hela hundens kropp, i dess krage, på byxor och svans.
Tack vare utformningen på hundens päls krävs ingen särskild pälsvård utan det räcker med borstning och bad efter behov. De fäller ca 2 gånger per år och då kan man behöva borsta lite extra. Den strävhåriga varianten kan kräva något mer pälsvård i form av trimning ca 2 gånger per år.
Hur stor är en Hollandse herdershond? Vad väger en Hollandse herdershond?
Mankhöjden för tikar är 55-60 cm och 57-62 för hanar. Vikten ligger vanligtvis ca 22-32 kg för de båda könen.
Tänka på innan köp av Hollandse herdershond
- Det är i grunden en vakthund kan vara reserverad gentemot främlingar, socialisera hunden tidigt
- Den har en del energi och passar för den aktiva familjen
- Den strävhåriga varianten kräver något mer pälsvård än de övriga två
Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida