Jämthund

Fakta om hundrasen: Jämthund

Här kan du läsa allt om hundrasen Jämthund. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Jämthund valp.

Jämthund

Ursprung

Jämthunden är en svensk nationalras som troligtvis funnits i hundratals år trots att den godkändes som ras så sent som 1946. Det finns även hällristningar som är tusentals år gamla som föreställer jägare som jagar med vargliknande hundar vilket kan vara hundens förfäder. Även idag är rasen en utpräglad jakthund som används främst vid jakt på älg.

De äldsta anteckningarna om rasen som vi har idag härrör däremot från 1840-talet. Då var rasen större och tyngre än dagens jämthund men i övrigt rastypiska enligt dagens hund.

Rasvarianten skildrades för första gången år 1894 och senare år 1946 godkändes rasen. Idag tillhör den grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp.

Egenskaper

Jämthund är en utpräglad jakthund som används främst vid jakt på älg. Det är en så kallad ståndhund som tyst och lugnt förföljer viltet för att sedan skälla ståndskall så viltet stannar och försvarar sig. Då kan jägaren ta skott på ett stillastående vilt. Utöver älg kan de även tränas till att jaga vildsvin, björn, grävling, kronhjort och lo.

Rasen ska vara modig, energisk med en stor jaktlust men samtidigt vara lugn. På grund av rasens egenskaper och avelssyfte lämpas hunden inte som enbart sällskapshund. En Jämthund bör få utlopp för sina jaktinstinkter och bör således användas regelbundet inom jakt eller jaktrelaterade aktiviteter.

Rasen är en av Sveriges friskaste raser med en lägre försäkringspremie. Det förekommer dock epilepsi samt höftledsdysplasi.

Utseende

Jämthunden är en stor hund med en rektangulär kropp. Den har en kraftig, torr och samlad muskulatur men ska samtidigt vara smidig med god resning. Rasen kan jaga flera dagar i sträck. Den har en dubbelpäls som består av en mjukare underull samt strittande och åtliggande täckhår.

Pälsfärgen är mörkare eller ljusare grå. Den kräver ingen större pälsvård och badas vid behov, rasen fäller däremot en del.

Hur stor är en Jämthund? Vad väger en Jämthund?

Mankhöjden för tikar är 52-60 cm och 57-65 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 24-29 kg för tikar och 27-32 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Jämthund

  • Det är i grunden en jakthund med en stor jaktlust
  • Rasen lämpas inte som enbart sällskapshund och bör användas inom jakt
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor