Mastino napoletano

Fakta om hundrasen: Mastino napoletano

Här kan du läsa allt om hundrasen Mastino napoletano. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Mastino napoletano valp.

Mastino napoletano

Ursprung

Mastino napoletano ska enligt sägnen ha de stora mastifferna som Columella beskriver i sin bok “De Re Rustica” som förfäder. Mastifferna spreds över hela Europa då de användes som så kallade stridshundar av de Romerska legionärerna. Man anser därför att Mastino napoletano är ursprunget till många andra mastiffraser i Europa. 

Förutom stridshund användes rasen även som skydds-, gårds-, vakt- och sällskapshundar där dess uppgifter varierade från att skydda hjordar med boskapsdjur till att skydda hem och hus med mera. 

Hundens hemland är Italien och det är en relativt ung hundras som erkändes av den Italienska Kennelklubben år 1949. I Sverige har rasen funnits sedan 1978 då en tik importerades från Storbritannien och en tik importerades från Holland. Dessa två hundar födde inga valpar men år 1981 importerades ytterligare två hundar och en av dessa blev mamma till den första svenskfödda kullen år 1985. 

I Sverige tillhör rasen grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.

Egenskaper

Mastino napoletano har ett ursprung som vakt- och skyddshund och detta är något man bör vara väl medveten om innan man skaffar rasen. Rasens uppgifter var att vakta hjordar med djur samt försvara hem och gård mot främlingar. På grund av detta kan hunden ha en del misstänksamhet gentemot främlingar. För att minska dessa egenskaper är det viktigt att man socialiserar valpen/unghunden med främmande människor i olika miljöer. 

Som sällskapshund är de väldigt lojala och hängivna gentemot sin familj. De kräver motion och aktivering men i lagom grad, då de är väldigt stora är det viktigt att inte överanstränga hunden. 

Rasen har, på grund av sin kroppsbyggnad och hud, en del hälsoproblem. Bland annat hudinflammation och ögonproblem på grund av veckbildningar i hundens hud och för riklig hud och otillräckligt strama ögonkanter. Förekommande är också rörelsestörningar på grund av dålig kroppskonstruktion och felaktig benställning, liksom höftledsdysplasi.

Utseende

Den stora och tunga Mastino napoletano har en päls som är kort, hård och av samma längd över hela hundens kropp. Enligt rasstandarden ska pälslängden max vara 1,5 cm och utan tendenser till fransar. 

Färgen på hundens päls är grå, svart, leverbrund, fawn, rådjursröd och blygrå. Tack vare pälsens utformning krävs ingen särskild pälsvård utan det räcker med bad och borstning efter behov.

Hur stor är en Mastino napoletano? Vad väger en Mastino napoletano?

Mankhöjden för tikar är 60-68 cm och 65-73 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 50-60 kg för tikar och 60-70 kg för hanar. 

Tänka på innan köp av Mastino napoletano

  • Det är i grunden en vakthund som kan vara reserverad gentemot främlingar
  • Det är ingen förstagångshund
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor