Maremmano abruzzese

Fakta om hundrasen: Maremmano abruzzese

Här kan du läsa allt om hundrasen Maremmano abruzzese. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Maremmano abruzzese valp.

Maremmano abruzzese

Ursprung

Rasen Maremmano abruzzese är en väldigt gammal fårvaktarras med Italien som hemland. De härstammar från den Italienska regionen Abruzzo och dess ursprungliga arbetsområde var som herdehundar.

Herdehundar av denna sort används än idag i regionen och allmänt inom fårskötsel. De härstammar även från hundarna som fanns i Maremmaområdet. Tack vare att fårhjordarna flyttades mellan de olika regionerna påbörjades därför en naturlig korsning mellan de olika herdehundarna och Maremmano abruzzese började träda fram. 

Rasens uppgift som fårvaktare var att hålla koll på fåren och skydda hjorden mot rovdjur. År 1958 erkändes rasen av den Italienska kennelklubben (ENCI) och någon gång i mitten av 1970-talet importerades de första hundarna från England till Sverige. Rasen tillhör grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar.

Egenskaper

Maremmano abruzzese har tidigare använts för att försvara och vakta egendom samt fårhjortar och detta är något de än idag används till. De beskrivs som envisa, modiga, ihärdiga och väldigt vaktiga. Det är inte en förstagångshund utan den behöver en ägare med tidigare hundvana som uppfostrar hunden på bästa sätt. 

De är i behov av daglig motion och aktivering för att må bra, aktiviteter som skogspromenader och att få springa lös är något som uppskattas hos rasen. 

Likt många andra vakthundar är denna hundras inget undantag, de är vaktande av hem och familj. De är reserverade gentemot främmande människor och som ägare är detta något man bör vara väl medveten om. Det tar lång tid för hunden att acceptera nya människor och det är inget man kan tvinga på utan man behöver låta hunden ta sin tid att acceptera den nya personen. Det kan vara bra att försöka socialisera din valp/unghund med främmande människor och miljöer. 

Det är en generellt frisk hundras utan kända rastypiska sjukdomar, men höftledsdysplasi förekommer.

Utseende

Den stora och kraftigt byggda Maremmano abruzzese har majestätiska och ordentliga rörelser. Dess päls är ordentlig, lång samt väl åtliggande mot hundens kropp. Pälsstukturen är ganska grov och dess päls ska bilda en krage kring hundens hals. Pälsfärgen är vit, enligt rasstandarden tolereras skuggningar i elfenben, svagt orange eller citron i begränsad mängd. 

På grund av pälsens utformning krävs en hel del pälsvård. Rasen ska borstas varje vecka med en kraftig borste och hundens underpäls fälls normalt sett 1-2 gånger per år.

Hur stor är en Maremmano abruzzese? Vad väger en Maremmano abruzzese?

Mankhöjden för tikar är 62-70 cm och 67-73,5 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 35-45 kg för tikar och 40-52 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Maremmano abruzzese

  • Det är i grunden en vakthund som varnar mycket
  • De är väldigt reserverade gentemot främmande människor, vuxna som barn 
  • De kräver en del pälsvård för att bibehålla en fin päls

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor