Mops

Fakta om hundrasen: Mops

Här kan du läsa allt om hundrasen Mops. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Mops valp.

Mops

Ursprung

Mopsens historia sträcker sig långt tillbaka och man bedömer att dess förfäder är Happa-hunden som fanns i Kina under 700-talet, Happa-hunden var korthårig och av dvärghundstyp. Dessa hundar från Kina fungerade som gåvor och dess uppgift var att ge ägaren lust och glädje, likt dagens mopsar.

Dessa hundar var inte identiska med den ras vi känner till idag och man vet inte exakt när utformningen skedde. Vad man däremot vet är att mopsen blev populärar i Europa tack vare Holländska Ostindiska Kompaniets handel med Kina kring 1500-talet.

I mopsens hemland England utformades rasen till den ras som vi känner till idag. Rasen kom till England från Holland i slutet av 1680-talet ich i hemlandet är rasnamnet “Pug”. 

Rasen har funnits i Sverige sedan någon gång under 1600-talet men det dröjde närmare 300 år till 1930-talet tills dess att avelsarbetet ökade kraftigt. I början av år 2015 hade rasen 173 st uppfödare i Sverige. Rasen tillhör grupp 9, Sällskapshundar.

Egenskaper

Mops är som ras en typisk sällskapshund, de har en stor personlighet trots sin lilla kropp. De anses vara väldigt nyfikna av sig och följer gärna med på olika aktiviteter med sin ägare/familj. De är riktiga underhållare som gärna står i centrum och det är ingen ovanlighet att man skrattar både med och åt sin mops. 

Rasen fungerar bra med alla möjliga olika människor likväl med andra hundar och är en lätthanterlig hundras på så vis. 

De behöver både motion och aktivering fast i rätt mängd på grund av dess storlek samt kroppsbyggnad. Sunda långpromenader i ett lagom tempo är att föredra. 

Hundrasen ingår i Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna under riskområdena andning, hudmängd och ögon. På grund av hundens korta huvudform ökar risken för andningsproblem och ögonskador och eller ögonproblem. De absolut vanligaste förekommande problemen är ögon- och eller hudproblem. Rasklubben samt en del uppfödare jobbar aktivt med hälsofrågor. 

Utseende

Den lilla mopsen har en fin, slät, mjuk och glänsande päls. Färgen är silver, aprikos, fawn eller svart. Enligt rasstandarden ska respektive färg vara klart avgränsad, ren och klar så att kontrasterna mellan färg, mask och ål blir hel och tydligt framträdande. 

Rasen kräver ingen särskild pälsvård utan det räcker med borstning efter behov samt bad cirka en gång per månad. De behöver däremot en genomgång av öronen någon gång i veckan för att se till att de är rena samt torka ur hundens nosveck.

På grund av sina runda käkar med mycket hud finns det en risk att matrester ligger kvar innanför läpparna, därför är det viktigt att borsta din hunds tänder för att minska risken för tandsten. Vänj därför din hund med tandborsten vid tidig ålder för att underlätta processen. 

Hur stor är en Mops? Vad väger en Mops?

Det är en hund i litet format med en idealvikt på ca 6,3-8,1 kg.

Tänka på innan köp av Mops

  • Mopsar kan ha en del hälsoproblem, kolla ordentligt med uppfödaren för tips 
  • De kan behöva tandborstning på grund av käkarnas och hudens utformning 
  • De kräver nästintill ingen pälsvård och badas ca en gång per månad

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor