Grosser münsterländer

Fakta om hundrasen: Grosser münsterländer

Här kan du läsa allt om hundrasen Grosser münsterländer. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Grosser münsterländer valp.

Grosser münsterländer

Ursprung

Grosser münsterländer tillhör gruppen långhåriga tyska stående fågelhundar tillsammans med Kleiner münsterländer och Långhårig vorsteh. Den gemensamma aveln av dessa hundraser påbörjades under slutet av 1800-talet. 

Under början på 1900-talet, närmare år 1909, förbjöd rasklubben för Långhårig vorsteh den svarta färgen inom rasen. Då skapades istället 1919 en förening som tog över aveln av den svart-vita långhåriga stående fågelhunden. Den inriktade aveln av Grosser münsterländer tog sig vidare år 1922 av föreningen.

Rasen kom till Sverige under 1980-talet och tillhör idag grupp 7, Stående fågelhundar. 

Egenskaper

Grosser münsterländer är en mångsidig jakthund som passar för olika typer av jakt. Den lämpas väl vid fågelarbete som stående fågelhund men även som apporteringshund på både land och vatten, stöthund på klövvilt, eftersök samt avfångningshund på skadat klövvilt.

Generellt ska en Grosser münsterländer vara följsam, läraktig samt tillförlitligt, speciellt efter skott. Rasen har en stor arbetslust och ska visa kontaktlust mot både människor och andra hundar samt ha ett livligt temperament utan nervositet.

Den fungerar väl med familjer, men rasen besitter en del vaktinstinkt samt en hög mängs energi och är inte lämplig som enbart sällskapshund. Grosser münsterländer kräver en ägare som regelbundet aktiverar sin hund, helst inom jakt men även andra aktiviteter utanför jaktsäsongen.

En Grosser münsterländer är generellt en frisk ras och rasklubben är engagerad tillsammans med andra kontinentala fågelhundsraserna i förebyggande arbete på höftledsdysplasi.

Utseende

Grosser münsterländer är en mellanstor hund med ett ädelt och intelligent uttryck. Den har en muskulös och kraftig kroppsbyggnad men med ett elegant helhetsintryck. Rasen har en lång, tät men slät päls som lämpar sig väldigt bra vid jakt på tuff terräng bland taggar på sommaren men även bistra klimat under vintern.

Den kräver en del pälsvård, regelbunden borstning är något som gör hunden gott men utöver det behöver man till exempel även klippa pälsen mellan trampdynorna. Pälsfärgen är vit med svarta fläckar och prickar, svartskimmel eller svart.

Hur stor är en Grosser münsterländer? Vad väger en Grosser münsterländer?

Mankhöjden för tikar är 58–63 cm och 60-65 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis runt 30 kg.

Tänka på innan köp av Grosser münsterländer

  • Det är i grunden en jakthund som behöver regelbunden aktivering men även specifikt aktivering inom jakt
  • Den har en del energi och passar endast för den engagerade ägaren som utöver motion och jakt även stimulerar hunden mentalt
  • Den kräver en del pälsvård
  • Den lämpas inte som enbart sällskapshund

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Film om Grosser münsterländer

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor