Spinone

Fakta om hundrasen: Spinone

Här kan du läsa allt om hundrasen Spinone. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Spinone valp.

Spinone

Ursprung

Spinone är en gammal hundras från norra Italien, närmare bestämt från Piemonte. Rasen, eller liknande föregångare, har troligtvis funnits sedan medeltiden. Bland annat finns en freskomålning på samma hundtyp från 1400-talet i hertigpalatset i Mantua. Senare under 1600-talet skrev fransmannen Sélincourt om en raggig hund från Piemonte i sin bok Le parfait chasseur, ”Den perfekte jägaren”. 

Hundrasen har i århundraden använts främst som jakthund samt sällskapshund och i hemlandet Italien används än idag närmare 85% av alla individer till jakt. 

I Sverige kom rasen år 1982 och 14 år senare bildades Svenska Rasklubben för Bracco Italiano och Spinone. Idag tillhör rasen grupp 7, Stående fågelhundar.

Egenskaper

Spinone är en utpräglad jakthund som används främst som stående fågelhund. Den är väldigt uthållig och kan jaga i alla möjliga sorters terräng och ta sig genom taggig undervegetation och kasta sig i kallt vatten.  

Rasen är till sin natur sällskaplig, lugn och tålmodig, på grund av dessa egenskaper fungerar den även väl som sällskapshund för den aktiva familjen. Den kan ibland agera reserverat mot främlingar men är väldigt tillgiven sin familj och arbetar nära sin förare.  

Generellt är det en frisk hundras. Den drabbas som många andra av höftledsdysplasi. Då hundrasen har överdriven mängd lös hud kan det även förekomma ögonproblem som entropion eller ektropion, dvs in- eller utåtrullade ögonkanter.

Utseende

Spinone är en hund av större storlek med en robust, fast och kraftfull kroppsbyggnad, kraftig benstomme och välutvecklad muskulatur i en kvadratisk kropp. 

Den har ingen underull utan pälsen består av en styv, hård, tjock och tämligen platt täckhår. Pälsen är ca 4-6 cm lång på kroppen men kortare på nos- och skallpartiet, öronen och framsidan av benen och tassarna. 

Pälsfärgen är rent vit, vit med orange fläckar, vit och orangeprickig (skimmel), vit med kastanjebruna fläckar samt orange eller kastanjebrun skimmelteckning. Pälsvården är relativt enkel. Den ska trimmas men inte friseras och den ger generellt ett raggigt men inte ovårdat intryck.

Hur stor är en Spinone? Vad väger en Spinone?

Mankhöjden för tikar är 58-65 cm och 60-70 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 28-30 kg för tikar och 32-37 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Spinone

  • Det är i grunden en jakthund men lämpas även som familjehund för den aktiva familjen, här kan ni läsa mer om aktivering
  • De lever vanligtvis till 10–14 år 
  • Den kräver relativt enkelt pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor