Fakta om hundrasen: Tysk schäferhund
Här kan du läsa allt om hundrasen Tysk schäferhund. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Tysk schäferhund valp.
Ursprung
Tysk schäferhund är en gammal hundras vars förfäder var framförallt vallhundar från de tyska regionerna Thüringen och Württemberg. Vallhundarna från Thüringen hade varggrå pälsfärg, ståndöron, var seniga, hårda och små. Dessa hundar var mindre lämpade som brukshundar då de var fulla av “nerv”.
Vallhundarna från Württemberg hade elegant gång och fin svansföring men även hängande öron och ett annat hårlag. Dessa hundar var inte heller fulla av energi vilket vi kan se idag då det finns många olika typer av schäferhundar.
För att få fram den ras vi känner till idag har ett långt avelsarbete gjorts där de mest lämpade hundarna avlats vidare på. Rasens hemland är Tyskland och år 1899 grundades den Tyska Schäferföreningen. Den första registrerade hunden hette Horand von Grafath och ägare till den var Schäferföreningens ordförande Max von Stephanitz.
Horand beskrevs som en perfekt brukshund både med de mentala och exteriöra egenskaperna och samma år skrevs den första rasstandarden. Man kan anta att det var hunden Horand som var hunden rasstandarden skrevs efter. Denna rasstandard gäller fortfarande än idag, endast några få ändringar har gjorts.
Schäfern användes som brukshund och sällskapshund förr i tiden och man förstod tidigt att dessa lättdresserade och starka hundar var lämpliga som tjänstehundar inom bland annat polis och militär. Efter första världskriget bekräftades detta då hemvändande soldater berättade om hundarnas prestationer. Dessa berättelser tros vara en av anledningarna till rasens snabba spridning och ökning i popularitet.
I Sverige registrerades den första hunden hos SKK år 1905 men då under rasnamnet tysk fårhund. Den första hunden ställdes ut två år senare år 1907 och 1910 började de första tjänstehundarna utbildas. Till en början var vårt intresse för rasen ganska lågt och år 1916 fanns det bara 30 st hundar registrerade hos SKK.
Det registrerades cirka 1500 hundar årligen i början av 1950-talet. Efter år 1957 tog intresset och registreringarna full fart, år 1973 slogs det rekord med 8030 registrerade hundar. År 1966 blev schäfern Sveriges populäraste hundras och den platsen behöll rasen i hela 44 år till 2010. I Sverige tillhör rasen grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar.
Egenskaper
Tysk schäferhund har med sitt ursprung som mångsidig brukshund väldigt många olika användningsområden. De är vanligt förekommande som tjänste-, sällskaps- och tävlingshundar. Hos den svenska polisen är rasen en av de mer använda raserna. D
e har väldigt bra inlärningsförmåga och anses av många vara en lättdresserad hund. De är därför väldigt populära inom många olika hundsporter som bland annat bruks och agility.
Det är en aktiv hundras och likt övriga hundar behöver även denna ras aktiveras. Ett bra sätt att aktivera sin hund och att stimulera hundens sinne är med exempelvis spår, personsök eller nosework. Att låta hunden arbeta med sin nos är ett utmärkt sätt att låta den stimuleras, tränas och utvecklas.
Tysk schäferhund är en relativt frisk hundras men sjukdomsrisken är på en nivå som är strax över genomsnittet för alla hundraser enligt Agrias vetrinärvårdsstatistik från 2015. När det gäller hudsjukdomar och sjukdomar kopplade till rörelse är rasen överrepresenterad.
Den förhöjda skadefrekvensen när det gäller rygg och leder kan förklaras något av att tävlings- och tjänstehundar ofta utsätts för hårda fysiska ansträngningar. Schäfern finns med i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna.
Utseende
Tysk schäferhund är en medelstor hundras som är kraftfull med ordentliga muskler. Schäfern har två olika hårlagsvarianter, dubbelpäls (Stockhaar) och lång dubbelpäls (Langstockhaar). Gemensamt för de båda varianterna är att de ska ha en så kallad dubbelpäls bestående av täckhår och underull.
Pälsfärgen är oftast svart eller grå med gula, bruna eller röda tecken, det finns även helsvarta hundar. Rasen kräver en del pälsvård i form av borstning och bad efter behov. Den långhåriga varianten kräver mer pälsvård än den andra.
Hur stor är en Tysk schäferhund? Vad väger en Tysk schäferhund?
Tikarnas mankhöjd är ca 55-60 cm och hanarnas ca 60-65 cm. Tikarna väger ca 22-32 kg och hanarna väger ca 30-40 kg.
Tänka på innan köp av Tysk schäferhund
- De är i behov av aktivering och arbetar gärna med nosen
- De kräver en del pälsvård
- Rasen är överrepresenterad när det gäller hudsjukdomar och sjukdomar kopplade till rörelse
Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida