Bouvier des ardennes

Fakta om hundrasen: Bouvier des ardennes

Här kan du läsa allt om hundrasen Bouvier des ardennes. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Bouvier des ardennes valp.

Bouvier des ardennes

Ursprung

Bouvier des ardennes kommer ursprungligen från Ardennes i Belgien och har sedan länge varit en boskapshund i området. Under det tidiga avelsarbetet valde man endast de tuffaste samt hårdast arbetande hundar för att användas som boskapshundar men även för vidare avel. De användes utöver det även för att spåra hjort och vildsvin.

Antalet individer inom rasen sjönk drastiskt under 1900-talet, främst på grund av det minskade behovet i och med nedläggningen av flertalet gårdar i Ardennes. Rasen troddes ha dött ut, men på 1980-talet upptäcktes vissa rastypiska individer och avelsarbetet påbörjades utifrån rasstandarden som godkändes 1923. I Sverige tillhör rasen grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar.

Egenskaper

Bouvier des ardennes är en glad, nyfiken och social ras vars viktigaste egenskap är dess förmåga att anpassa sig till olika situationer och miljöer. Som med andra boskapshundar besitter rasen instinkter för att bestämt försvara sin familj, egendom och revir, det är därför en mycket modig och uthållig hund.

Rasen besitter än idag de viktiga egenskaperna som krävs för en boskapshund och används främst för det än idag. Denna ras lämpar sig inte enbart som sällskapshund utan bör få utlopp för sin energi som boskapshund eller liknande på en gård.

Rasen är mycket ovanlig i Sverige och på grund av de få antalet individer kan man inte med säkerhet uttala sig om hälsotillståndet.

Utseende

Bouvier des ardennes är en medelstor hund med en robust och kraftig kroppsbyggnad och ett kraftfullt huvud. Pälsen är gjord för att möjliggöra för hunden att vara utomhus oavsett väder. Pälsen är torrt, strävt och raggigt samt en mycket tät underull. Pälsen finns i alla färger utom vitt och kräver ingen pälsvård.

Hur stor är en Bouvier des ardennes? Vad väger en Bouvier des ardennes?

Mankhöjden för tikar är 52-56 cm och 56-62 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 22-28 kg för tikar och 28-35 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Bouvier des ardennes

  • Det är i grunden en boskapshund med stark vaktinstinkt
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård
  • Den lämpar sig inte som enbart sällskapshund eller stadshund

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor