Boxer

Boxer hund

Här kan du läsa allt om hundrasen Boxer. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Boxer valp.

Boxer

Ursprung

Boxern som vi känner till den idag kan härledas till Tyskland under 1800-talet och hunden Brabanter Bullenbeisser. Där användes den som jakthund där uppgiften var att hålla fast bytet tills jägaren kom och nedlade bytet.

Avelsarbetet fortsatte och den hund som vi känner till idag, en slankare och mer elegant hund än sina förfäder, fick sin rasstandard 1902.

Namnet Boxer kommer från att den hoppar med tassarna framåt när den leker eller försvarar sig, likt en boxare som sparrar. Rasen tillhör grupp 2, Schnauzer och Pinscher, Molosser och Bergshundar samt Sennenhundar.

 

Egenskaper

Lojal, kärleksfull, intelligent och alert med en stark arbetsmoral, så beskrivs en Boxer bäst. Föga förvånande har rasen länge varit en populär hund världen över på grund av dess lekfulla och kärleksfulla sätt att samarbeta med sin ägare.

Rasen fungerar bra med barn och andra människor men det är viktigt med tidig socialisering. Det är även en hund med mycket energi vilket kräver daglig motion och mental aktivering. Det är en hund som använts inom polisen, militären, räddningstjänst och som servicehund tack vare dess egenskaper och energi.

Det förekommer flera rasspecifika sjukdomar, t.ex. höftledsdysplasi, spondylos, njursjukdom samt knäledsproblem och diverse hudåkommor. Det förekommer även andningsproblem på grund av skallen utformning.

Utseende

Boxern är en medelstor muskulös hunds som kommer i tre olika färger, tigrerad med svart mask som kan ha vita tecken, gul, samt vit. Vit är dock inte standardenlig men tillåts delta i officiella prov, vid utställning ges ett lågt kvalitetspris.

Den har en kort, glansig päls som är åtliggande. Den kräver därför minimal pälsvård men en enstaka borstning en gång i veckan håller pälsen ren och fin. Hunden badas vi behov.

Hur stor är en Boxer? Vad väger en Boxer?

Mankhöjden för tikar är mellan 53-59 cm och 57-63 för hanar. Vikten för tikar är ca 25 kg och 30 kg för hanar. 

Tänka på innan köp av Boxer

  • Det är en intelligent hund med mycket energi som kräver både fysisk och mental stimulans
  • Det är en väldigt stark hund med mycket kraft, som ägare bör man vara redo på rasens styrka
  • Rasen kräver minimal pälsvård
  • Den bör inte lämnas ensam under längre perioder

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor