Canaan dog

Fakta om hundrasen: Canaan dog

Här kan du läsa allt om hundrasen Canaan dog. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Canaan dog valp.

Canaan dog

Ursprung

Canaan dog kommer ursprungligen från de vildhundar som funnits i Mellanöstern i tusentals år. Under 1930-talet utvecklades rasen i dåvarande Palestina av Rudolphina och Rudolph Menzel. De påbörjade ett avelsarbete med de halvvilda pariahundarna, som användes av beduiner som vakt- och herdehundar. Dessa hundar var anpassade för klimatet och miljön. Tack vare detta avelsarbete är denna ras en av få som lyckats anpassas till ökenklimatet.

Rasen blev erkänd internationellt 1966 och de första hundarna importerades till Sverige 1999. Dessa hundar tillhör grupp 5, spetsar och raser av urhundstyp.

Egenskaper

Canaan dog används idag till sällskap och utställningshundar. Tack vare sitt ursprung har rasen en väldigt stark instinkt att undvika alla typer av faror. De är därför ganska rastypiskt att de är försiktiga och avvaktande mot främmande personer och främmande situationer som kan uppstå. De är aktiva hundar och funkar till bland annat lydnad och agility.

Hundrasen är generellt en frisk ras utan några kända rasbetingade sjukdomar. Höftledsdysplasi likaså ögonsjukdomen PRA samt patella luxation (lösa knäleder) förekommer. Vissa autoimmuna sjukdomar har förekommit hos enstaka hundar. 

Utseende

Rasens täckhår är tät, hård och rak och underullen är tät och fyllig. Tack vare rasens päls krävs ingen särskild pälsvård utan det räcker att bada hunden vid behov. Färgen hos hunden är sandfärg till rödbrun, vit, svart eller fläckig med eller utan svart teckning på hundens huvud.

Hur stor är en Canaan dog? Hur mycket väger en Canaan dog?

Canaan dogs storlek varierar beroende på kön men mankhöjden är ca 50-60 cm och vikten ca 18-25 kg men det finns idag hanhundar som kan väga upp mot 35 kg.

Tänka på innan köp av Canaan dog

  • Rasen har kvar sin vaktinstinkt och kan därför vara avvaktande mot både främmande människor och situationer
  • Rasen har en stark överlevnadsinstinkt

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor