Cao da serra da estrela

Fakta om hundrasen: Cao da serra da estrela

Här kan du läsa allt om hundrasen Cao da serra da estrela. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Cao da serra da estrela valp.

Cao da serra da estrela

Ursprung

Hundrasen Cao da serra da Estrela har likt många andra hundraser ett ursprung i Asien. Rasen härstammar däremot från Portugal, närmare bestämt från bergskedjan Serra da Estrela i Portugal som även går att tyda på rasens namn, “Cao da serra da Estrela” eller “Estrela Mountain Dog”. Rasen är en av de äldsta raserna på den Iberiska halvön.

Ursprungligen användes hunden som bland annat herdehund där hundens uppgift var att skydda boskapshjorden mot inkräktare och angripare, både två och fyrbenta sådana. Rasen användes även som vakt- och draghund.

Den första rasstandarden skrevs år 1933 och sedan dess har det skett några uppdateringar. 1980 importerades de första hundarna till Sverige och då från Norge. Rasen tillhör grupp 2, schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.

Egenskaper

Rasen har som tidigare nämnts används som både vakt- och herdehund vilket innebär att rasen har kvar sin vaktinstinkt och den kan komma att vara reserverad och tillbakadragen mot främmande individer. I och med rasens instinkter anses rasen inte vara en optimal förstagångshund då den kan vara krävande och behöva en hundvan ägare.

I dag används Cao da serra da Estrela mestadels som sällskapshund, dessa hundar är väldigt trogna och lojala gentemot familj och vänner. Rasen är väldigt tuff och modig och skyddar flocken i alla lägen och passar bra som vakthund på både gård och i hemmet.

Det är generellt en frisk ras utan några större problem. Höftledsdysplasi förekommer i ringa omfattning men rasen har en hög levnadsålder och många lever upp till 12-14 år. 

Utseende

Rasen har en kraftig, riklig och grov päls med en underull bestående av fint, kort och tätt hår. När rasen har fällningsperiod är pälsvården viktig och hunden behöver både plockas (ta bort löst sittande hår) samt borstning, när fällningsperioden är över behöver hunden normal pälsvård, dvs borstas och badas vid behov.

Rasen finns i två utförande, långhårig (Cao da serra da Estrela, pelo comprido) och korthårig (Cao da serra da Estrela, pelo curto). Den sistnämnda är väldigt ovanlig både i Sverige men även i rasens eget hemland Portugal. Färgen är antingen enfärgad eller med vita tecken, färgerna är fawn, från gräddfärgad till gulbrun, grå, gul, brinde.

Hur stor är en Cao da serra da estrela? Hur mycket väger en Cao da serra da estrela?

Mankhöjden för hanhundar är ca 65-72 cm och tikarnas mankhöjd är ca 62-68 cm. Vikten för hanarna är ca 40-50 kg och för tikarna ca 30-40 kg.

Tänka på innan köp av Cao da serra da estrela

  • Rasen skäller lätt då den har vakttinstinkter, den kan även vara reserverad mot främlingar
  • Rasen behöver socialiseras som unghund och valp

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor