Cocker spaniel

Fakta om hundrasen: Cocker spaniel

Här kan du läsa allt om hundrasen Cocker spaniel. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Cocker spaniel valp.

Cocker spaniel

Ursprung

Hundrasen Cocker spaniels förfäder användes ursprungligen som jakthundar ihop med dresserade rovfåglar, hundens uppgift var att stöta upp vilda djur till rovfågeln. Av dessa förfäder utvecklades sedan Cocker spanieln i England till att bli en stötande och apporterande fågelhund.

Rasen ska ha fått namnet då den användes vid morkullejakt på engelska (woodcock), och då blev namnet “cocking spaniel”. Cocker spanieln erkändes som egen ras 1892 och fick då en egen stambok. Den första Cocker spanieln i Sverige registrerades hos SKK år 1907.

Det fanns troligtvis fler Cocker spaniels i Sverige innan dess men innan det registrerades samtliga spanielraserna under det gemensamma rasnamnet Spaniel och dvärgspaniels. Rasen tillhör grupp 8, stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar.

Egenskaper

Cocker spanieln beskriv ofta som lättlärd, snäll, energisk, busig och ibland envis. De är numer en utmärkt pigg och alert sällskapshund som behöver mycket uppmärksamhet och närhet. Med ett ursprung som jakthund är detta en hundras som trivs väldigt bra med att arbeta tätt ihop med sin husse eller matte.

Den trivs ofta även bra i flock och kommer allt som oftast bra överens med andra hundar. Rasen är van vid tuffa och långa arbetsdagar och de är i behov av ordentligt med motion. Dessa hundar funkar bra till hundaktiviteter som exempelvis jakt, lydnad, agility och viltspår.

Det är generellt en frisk ras, höftledsdysplasi samt ögonsjukdomar förekommer men inte i större omfattning. Vissa öronproblem förekommer på grund av rasens långa öron men kan med enkelhet undvikas genom att kontrolleras och rengöras regelbundet. 

Utseende

Rasen en slät och silkesaktig päls med ordentliga fanor längst med hundens kropp, framben och på bakbenen. Rasen kräver mycket pälsvård, de behöver borstas och kammas någon gång per månad samt trimmas så ofta som varannan månad och pälsen kring hundens tassar och hörselgång behöver ännu mer frekvent pälsvård.

Hunden finns i många färger och varianter, de finns som enfärgade, tvåfärgade och trefärgade. De enfärgade har färgen, svart, röd, gyllene, brun, svart med tan och brun med tan. De tvåfärgade kan vara både med eller utan små skimmelprickar och har färgerna svart och vit, orange och vit, brun och vit, gul och vit. De trefärgade har färgerna svart och vit med tanteckning och brun och vit med tanteckning. Även andra färger kan förekomma.

Hur stor är en Cocker spaniel? Hur mycket väger en Cocker spaniel?

Cocker spanieln storlek varierar något, hanhundarnas mankhöjd är ca 39-41 cm och tikarnas mankhöjd är ca 38-39 cm, vikten för rasen är ca 13-14,5 kg.

Tänka på innan köp av Cocker spaniel

  • Det är en aktiv hund och behöver mycket motion 
  • Hundens päls behöver väldigt mycket pälsvård
  • Det lämpar sig som sällskapshund

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor