Dansk-svensk gårdshund

Fakta om hundrasen: Dansk-svensk gårdshund

Här kan du läsa allt om hundrasen Dansk-svensk gårdshund. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Dansk-svensk gårdshund valp.

Dansk-svensk gårdshund

Ursprung

Fram tills för några decennier sedan var denna gårdshund en populär ras på i den danska landsbygden. Den Dansk-svenska gårdshunden användningsområden var råttfångare, vallhund, vakthund samt sällskapshund. Med tiden kom landsbygden att krympa så även behovet av den Dansk-svenska gårdshunden.

De svenska och danska kennelklubbarna ville dock bevara rasen och 1987 kom den första rasstandarden som godkändes i Sverige och Danmark. Rasen är även godkänd av FCI sedan 2019. Dess exakta ursprung är okänt men tros ha anlag från både pinscherraserna samt de brittiska vita jaktterrierna.

Dansk-svensk gårdshund ingår i grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.

Egenskaper

Dansk-svensk gårdshund är idag främst en sällskapshund som tycker om att kela men som också tycker om att arbeta både fysiskt och mentalt och njuter av en utmaning. Det är en liten och pigg hund som är mångsidig i sin träning och passar för att tävla i agility, freestyle, lydnad, spår, bruks och utställning.

Vissa individer är dock fortfarande gårdshundar och är råttjägare. Den Dansk-svenska gårdshunden varnar om främlingar kommer in i området men är generellt ingen ras som skäller mycket. Det finns även vissa individer som används som jakthundar vid drev, apport samt eftersök.

Dansk-svenska gårdshunden behöver daglig mental samt fysisk stimulans. Det behöver inte vara något avancerat men dagliga promenader samt lek med boll men även mental träning för att hålla hunden glad.

Dansk-svenska gårdshunden är överlag en frisk ras med ett fåtal rasbetingade sjukdomar. Höftledsdysplasi förekommer samt leg perthes vilket är en sjukdom som bryter ned benvävnad i lårbenet. 

Utseende

Den Dansk-svenska gårdshunden brukar kallas för en stor hund i en liten kropp. Den har en del kroppsmassa och är svagt rektangulärt formad. Rasen har en vit päls med en eller flera fläckar i olika färger.

Pälsen är hård, kort och slät och kräver nästintill ingen pälsvård. Enstaka borstning samt bad vid behov räcker gott och väl. Under fällperioden kan man borsta mer frekvent för att bli av med död päls och stimulera växten av ny päls.

Hur stor är en Dansk-svensk gårdshund? Vad väger en Dansk-svensk gårdshund?

Mankhöjden för tikar är 32-35 cm och 34-37 för hanar. En Dansk-svensk gårdshund väger vanligtvis mellan 7-9 kg. 

Tänka på innan köp av Dansk-svensk gårdshund

  • Det är i grunden en arbetande hund och kräver en del mental och fysisk stimulans
  • Rasen är fäst vid sin ägare och bör inte lämnas ensam under längre perioder
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård
  • Den fostras bäst genom positiv förstärkning

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor