Engelsk springer spaniel

Fakta om hundrasen: Engelsk springer spaniel

Här kan du läsa allt om hundrasen Engelsk springer spaniel. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Engelsk springer spaniel valp.

Engelsk springer spaniel

Ursprung

Hundrasen Engelsk springer spaniel tros likt de övriga spanielraserna ha sitt ursprung i Spanien. Just denna variant utformades i Storbritannien och rasnamnet Engelsk springer spaniel kommer från Storbritannien, som är rasens hemland.

Dessa hundar användes som fågelhundar och för länge sen användes de för jakt tillsammans med falk. Hundens uppgift var då att hitta och skrämma upp fåglar till den avvaktande falken. Rasen är uppdelad i två olika typer då de olika uppfödarna valde att fokusera mer på antingen jakt eller utställnings- och sällskapshund.

Rasen erkändes av The Kennel Club år 1902 och strax därefter importerades de första Engelska springer spaniels till Sverige. Rasen tillhör grupp 8, stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar.

Egenskaper

Engelsk springer spaniel har sitt ursprung som jakthund och är en stötande och apporterande fågelhund. Rasens uppgift vid jakt är att söka upp bytet framför hundförare för att sedan visa vart det finns och sen stöta upp bytet och avslutningsvis apportera bytet.

Hundarna används främst inom jakt på fågel men även för jakt på bland annat harar. Det är en väldigt arbetsvillig hund med stort driv som passar utmärkt till de mesta hundsporterna.

Då det är en väldigt energisk ras är det bra om den får utlopp för sin energi, förslagsvis inom aktiviteter som exempelvis jakt, agility, lydnad och freestyle. Engelsk springer spaniel vill vara alla till lags och passar bra som jakthund men även som sällskapshund hos den aktiva familjen.

Det är generellt en frisk ras, rasklubben kräver dock att hunden genomgår en ögonundersökning innan parning för att undvika att föra vidare hundar med anlag för till exempel PRA, katarakt och RD. På grund av de långa öronen bör man ha uppsyn och rengöra dem med jämna mellanrum för att minska risken för infektion. Höftledsdysplasi är relativt ovanligt.

Utseende

Rasen har väderbeständig, tät och rak päls med något hängande hår på hundens kropp, öron och ben. Pälsvården på en Engelsk springer spaniel är ganska krävande då rasen är i behov av både klippning och trimning, detta kan behövas göras upp till ca fyra gånger per år beroende på den enskilda hundens pälsmängd.

Det är av stor vikt att man håller efter hunden hår på tassarna samt insidan av dess öron för att förhindra problem, hunden badas efter behov. Hundrasen färg är antingen brun och vit eller svart och vit med eller utan tantecken.

Hur stor är en Engelsk springer spaniel? Vad väger en Engelsk springer spaniel?

Mankhöjden för Engelsk springer spaniel är 51 cm. Vikten ligger vanligtvis mellan 18-23 kg.

Tänka på innan köp av Engelsk springer spaniel

  • Rasen vill gärna vara delaktig i din vardag
  • Hunden är väldigt aktiv och behöver daglig motion för att må bra
  • Rasen behöver en hel del pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor