Entlebucher sennenhund

Fakta om hundrasen: Entlebucher sennenhund

Här kan du läsa allt om hundrasen Entlebucher sennenhund. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Entlebucher sennenhund valp.

Entlebucher sennenhund

Ursprung

Hundrasen Entlebucher sennenhund kommer ursprungligen från dalen Entlebuch i Schweiz. Rasens var en boskapsdrivande vakt- och vallhund vars uppgifter var att driva och vakta boskapen, för att senare på kvällen vakta sitt hem och sin ägare på kvällen och natten.

Rasen fick sin första beskrivning år 1889 men då under namnet “Entlibucherhund” och år 1927 fick rasen sin första rasstandard. Under början av 1950-talet exporterades den första Entlebucher sennenhund från Schweiz till Tyskland för att några år senare, år 1951 importeras till Sverige.

Rasen tillhör grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosse och bergshundar samt sennenhundar.

Egenskaper

Entlebucher sennenhund är den minsta av de fyra Schweiziska sennenhundarna, “appenzeller sennenhund”, “Berner sennenhund”, “entlebucher sennenhund” och “grosser schweizer sennenhund”. Den beskrivs som snabb, muskulös, snäll och lojal.

Det är av stor vikt att rasen får vara vid din / din familjs sida då de har ett stort behov av att vara med sin flock. På grund av sitt ursprung som drivande vakt- och vallhund är det väldigt viktigt att hunden får den motion och aktivering den behöver. Några hundaktiviteter som passar bra för hunden är exempelvis agility och alla typer av nosarbete och nosträning.

Då rasen varit vakthund finns det en risk att den är avvaktande och reserverad gentemot främlingar. Det är väldigt viktigt att både socialisera och låta sin Entlebucher sennenhund uppleva miljöombyten i ung ålder.

Höftledsdysplasi förekommer inom rasen. Allvarligare sjukdomar som förekommer är progressiv retinal atrofi (PRA) samt ektopisk uretär.

Utseende

Rasen har dubbelpäls “Stockhaar”, hundens täckhår är korta, täta, hårda och glänsande och dess underull är tät. Trots sin rejäla päls är den lättskött, rasen behöver ingen särskild pälsvård mer än borstning och bad efter behov, den fäller i vanliga fall ca två gånger per år.

Hundens är trefärgad med en svart grundfärg, gul till rostbrun med tanteckning och vita tecken.

Hur stor är en Entlebucher sennenhund? Vad väger en Entlebucher sennenhund?

Mankhöjden hos hanhundarna är ca 44-50 cm och tikarnas mankhöjd är ca 42-48 cm. Hanhundarna väger vanligtvis mellan 23-29 kg och tikarna ca 18-25 kg.

Tänka på innan köp av Entlebucher sennenhund

  • Rasen kräver en hundvan ägare och är ingen lämplig förstagångshund
  • Hunden kan vara avvaktande gentemot främlingar och det är av stor vikt att socialisera sin hund tidigt
  • Hunden kräver närhet och ska inte vara ensam då det lättare bidrar till att den blir asocial 
  • Dem är inte särskilt lämplig som lägenhetshund då den har lätt till skall

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor