Foxhound

Fakta om hundrasen: Foxhound

Här kan du läsa allt om hundrasen Foxhound. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Foxhound valp.

Foxhound

Ursprung

Foxhound kommer ursprungligen från Storbritannien där aveln och utvecklingen av rasen skett väldigt noggrant. “Masters of Foxhound Association of England” publicerade stamböcker som sträcker sig flera hundra år tillbaka där varje enskild ägare av sin hund, enkelt kan spåra sin hunds ursprung.

I England under slutet av 1700-talet och hela 1800-talet användes rasen till för jaga i flock, det var alltså en så kallad packhound. Jakten går ut på att hundarna jagar räv i större flockar när de jagat ikapp räven ska de avliva viltet. I England har det funnits över 250 st så kallade packs, där ett pack är ca 50 hundar. Denna jaktform är inte tillåten i Sverige.

Rasen tros ha kommit till Sverige någon gång under början av 1900-talet, efter det registrerades det ett fåtal individer 2007. I Sverige tillhör hundrasen grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar. 

Egenskaper

Foxhound är en hundras som med sitt ursprung som jakthund är van vid tuffa och långa arbetsdagar. De är uthålliga, har en stark arbetsvilja, är modiga och har ett ordentligt skall.

Med tanke på hundens ursprung är det viktigt med daglig motion och psykisk aktivering för att hunden ska må bra och finna ro. Trots sitt ursprung som jakthund ska rasen ha lätt till att trivas bra ihop med barn, katter och hundar.

Det är väldigt viktigt att man socialiserar unghunden / valpen för att undvika att de blir reserverad mot främmande människor. Då hunden har lätt till skall ska man även som potentiell köpare vara väl förberedd på hundens höga skall och allt vad det innebär.

På grund av rasens låga antal i Sverige är det svårt att bedöma hälsotillståndet.

Utseende

Den starka, medelstora Foxhounden har en vädertålig kort och tät päls. Rasen fäller normalt sett två gånger per år. Tack vare pälsens utformning krävs ingen särskild pälsvård, det räcker med borstning och bad efter behov.

Färgen på hunden är oftast trefägad med vita tecken, alla erkända houndfärger och tecken är tillåtna.

Hur stor är en Foxhound? Vad väger en Foxhound?

Mankhöjden för hunden är ca 58-64 cm. Vikten ligger vanligtvis mellan 25-34 kg för de båda könen.

Tänka på innan köp av Foxhound

  • Det är i grunden en jakthund som har lätt till skall
  • Den har en del energi och passar endast för den aktiva ägaren som vill motionera dagligen
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor