Golden retriever

Fakta om hundrasen: Golden retriever

Här kan du läsa allt om hundrasen Golden retriever. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Golden retriever valp.

Golden retriever

Ursprung

Golden retriever är en ras vars ursprung sträcker sig till 1800-talet och de skotska högländerna på gränsen mellan Skottland och England i Tweedmouth. Dudley Majoribanks var den första att påbörja avelsarbetet till det som senare kom att bli Golden retriever.

Dudley höll detaljerade stamtavlor över sina korsningar för att kunna skapa den perfekta fågelhunden som kunde användas till jakt på godset. Han eftersträvade att avla en hund som klarade av den tuffa terrängen och regniga vädret. Lösningen blev att korsa den numera utdöda Tweed water spaniel med ”yellow retriever” samt i viss mån den Irländska settern och Blodhund.

Resultatet blev en jakthund i form av en hårt arbetande retriever. Rasen visades för första gången upp på en hundutställning i England 1908 och började därefter öka i popularitet i andra länder.

Rasklubben i Storbritannien grundades 1913 och erkändes som ras 1919. Idag är Golden retriever en av världens mest populära hundraser och i Sverige tillhör den grupp 8, Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar.

Egenskaper

Golden retrievern är i grunden en hårt arbetande jakthund men används även som brukshund och är ett populärt alternativ vid lydnadstävlingar. De är sociala, följsamma och intelligenta familjehundar som med lätthet kan tränas inom lydnad eller olika aktiviteter.

Rasen är oftast väldigt glad och lekfull och det är inte sällan man ser en Golden retriever bära med sig ett föremål. Golden retrievers älskar också att leka i vatten. Dess egenskaper gör det till en utmärk jakthund som fågelhund samt apportör men passar även utmärkt för den aktiva familjen.

En Golden retriever som inte får den mentala samt fysiska stimulans den behöver kan utveckla ett oönskat beteende. Därför är det viktigt att man tar sitt ansvar som ägare och aktiverar sin hund ofta.

Det är generellt en frisk ras med diverse ärftliga sjukdomar som höftleds– och armbågsledsdysplasi, dock i relativt låg grad.

Utseende

Rasen är en mellanstor hund som ska ge ett helhetsintryck av att vara kraftfull och aktiv med flytande rörelser samt symmetriskt byggd. Pälsen är slät eller vågig samt tjock och vattenavvisande som fäller ca 1-2 gånger per år.

Den förekommer i olika nyanser men endast inom guld- eller gräddfärg. Vita hårstrån får endast förekomma i ett fåtal på bröstet. Pälsen bör borstas någon gång i veckan för att få bort döda hårstrån, under fällningsperioden kan man borsta mer frekvent. Hunden badas vid behov.

Hur stor är en Golden retriever? Vad väger en Golden retriever?

Mankhöjden för tikar är 51-56 cm och 56-61 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 25-29 kg för tikar och 29-34 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Golden retriever

  • Prata med uppfödaren vad deras avelsmål är, vissa lämpar sig bättre för jakt medan andra inte
  • Den har en del energi och passar för den aktiva ägaren som vill motionera dagligen
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor