Fakta om hundrasen: Gotlandsstövare
Här kan du läsa allt om hundrasen Gotlandsstövare. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Gotlandsstövare valp.
Ursprung
Gotlandsstövare är en svensk ras som sedan lång tid tillbaka funnits på Gotland. Det exakta ursprunget till rasen är dock okänt och olika teorier förklarar olika ursprung. En teori är att rasen härstammar från gula stövare som importerades från Tyskland på 1700-talet.
Andra teorier menar på att rasen har ett mer östligt ursprung. Det finns däremot uppgifter om en rödgul stövare som fanns på Gotland redan på 1800-talet. Gotlandsstövare har haft en svängig historia, den fick sin första rasstandard 1920, men 1929 så sammanfördes rasen med Smålandsstövaren, för att 1934 ingå i Hamiltonstövare.
Gotlandsstövare står som egen ras idag och tillhör grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar.
Egenskaper
Rasen är en utpräglad jakthund som används som drivande jakthund på hare och räv. Den har en väldigt stor jaktlust och har både psyket och energin för att jaga under långa pass i skogen.
Trots sina jaktinstinkter fungerar Gotlandsstövaren även som sällskapshund tack vare sina egenskaper när den inte jagar. Rasen är generellt väldigt vänlig och mjuk utanför jakt. Däremot så behöver man ta hänsyn till att det i grunden är en jakthund och skall stimuleras fysiskt och mentalt därefter.
Hundarna har mycket energi och behov av att röra på sig, det rekommenderas därför att jaga. Om man inte jagar kan man hitta på andra aktiviteter som till exempel viltspår.
Gotlandsstövare är en frisk ras som kan uppnå höga åldrar upp till 17 år.
Utseende
Gotlandsstövare är en mindre till medelstor ras med en rektangulär kropp. Det är en relativt lätt stövare som ska vara lätt och smidig men även stark. Pälsen är kraftig, grov och tät som ska ligga tätt intill. Historisk har rasen endast avlats baserat på jaktegenskaperna och inte utseende, därför finns det en stor variation.
Den ska dock ha en mättat gul pälsfärg med vita tecken där den gula färgen är dominerande. Hunden badas vid behov och kräver nästintill ingen pälsvård utöver nån borstning då och då.
Hur stor är en Gotlandsstövare? Vad väger en Gotlandsstövare?
Mankhöjden för tikar är 44-52 cm och 48-56 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis på 15-20 kg för tikar och 16-23 kg för hanar.
Tänka på innan köp av Gotlandsstövare
– Det är i grunden en jakthund och man bör aktivera hunden inom jakt eller liknande aktiviteter
– De har en hel del energi och passar endast för den aktiva ägaren som vill motionera hunden dagligen
– Den kräver nästintill ingen pälsvård
Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida