Fakta om hundrasen: Grönlandshund
Här kan du läsa allt om hundrasen Grönlandshund. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Grönlandshund valp.
Ursprung
Grönlandshunden är en av världens äldsta hundraser och har använts av inuiterna i hundratals år, både som släd- och jakthund. Rasen tros ha kommit från Sibirien för ca 1000 år sedan till Nordamerika samt Grönland. Över dessa generationer var det viktigaste för en Grönlandshund är att den var stark, uthållig och uthållig. Avelsarbetet har därför alltid fokuserats på dessa egenskaper i kombination med utseendet.
I Norge är rasen relativt populär och efter hemlandet Grönland bor de flesta i Norge. Individerna i Sverige är härstammar delvis från Grönland där personer har importerat hem dem efter tjänstgöring på Grönland alternativt att de har importerats från Norge. I Sverige tillhör Grönlandshunden grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp.
Egenskaper
Grönlandshunden är en utpräglad släd- samt jakthund med väldigt hög energi och uthållighet. Den trivs bäst ute i naturen och gärna att den sätts i arbete. Den är väldigt orädd under jakt men även vid interaktioner med andra människor och som brukshund är den inte fäst vid sin förare utan kan med enkelhet jobba med olika människor.
På grund av dessa egenskaper lämpar sig den bra för personer som bor utanför stadsmiljön och som gärna är ute i naturen och fjället och sätter hunden i arbete. Den har även en väldigt stark arbetslust och ska stimuleras fysiskt och mentalt på regelbunden basis. Rasen lämpar sig inte enbart som sällskapshund eller i stadsmiljö.
Det är generellt en frisk ras men som många andra raser drabbas den av höftledsdysplasi. Mörkertalet är däremot stort då det är väldigt få hundar som faktiskt röntgas.
Utseende
Grönlandshunden är en relativt stor hund som är stark och byggd för att vara en uthållig slädhund i arktiska förhållanden. Den har en dubbelpäls med en mjuk och tät underull som sedan täcks av en tät, rak och grov päls. Den kommer i alla möjliga färger och den enda otillåtna färgen är de med merle-teckning samt albinos.
Rasen kräver inte mycket pälsvård, den fäller sin päls under vår och höst och ska då borstas för att hållas fräsch.
Hur stor är en Grönlandshund? Vad väger en Grönlandshund?
Mankhöjden för tikar är minimum 55 cm och minimum 60 cm för hanar. Storleken på Grönlandshunden varierar och det mesta är tillåtet så länge arbetsförmågan inte påverkas och harmonin bibehålls.
Tänka på innan köp av Grönlandshund
- Det är i grunden en bruks- samt jakthund med mycket hög energi och lämpar sig inte för en ägare som inte sätter hunden i arbete ute i naturen
- Den har en del energi och måste motioneras dagligen
- Rasen trivs bra ute i hundgården då den har en tjock och varm päls
Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida