Japanese chin

Fakta om hundrasen: Japanese chin

Här kan du läsa allt om hundrasen Japanese chin. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Japanese chin valp.

Japanese chin

Ursprung

Ursprunget till Japanese chin är omdiskuterat men det anses av många vara en ras som ursprungligen härstammar från Korea. Under 700-talet fick det japanska hovet gåvor i form av hundar av Koreas härskare, men samtidigt importerades även liknande trubbnosiga hundar från Kina under samma period.

Ungefär 1000 år senare under slutet på 1600-talet avlades rasen vidare och den ras som vi känner till idag började ta form. År 1613 medförde den brittiske kaptenen Searles en Japanese chin tillbaka till England. Japanese chin kom till USA först under 1850-talet varav två individer senare gavs som gåva till Englands drottning Victoria. Sedan dess har det varit en populär sällskapshund bland överklassens damer.

I Skandinavien fick rasen inte större utspridning och tillhörde aldrig de mest populära dvärghundraserna. Som mest registrerades det 100 valpar per år och idag tillhör rasen grupp 9, Sällskapshundar.

Egenskaper

Japanese chin är en utpräglad sällskapshund som älskar att vara tillsammans med sin familj. Det är en klok hund med lite kattlikt beteende. Den tvättar ibland ansiktet med frambenen och trivs av att sitta högt.

Den bör inte lämnas ensam under längre perioder då det är en social ras som trivs i sällskapet av sin familj samt med andra hundar från sin egen ras. Det är en måttligt aktiv hund som behöver regelbunden motion i normalt tempo. Med sina energinivåer samt att rasen är klok har den visat framgång inom lydnad och agility.

Det anses generellt vara en frisk ras som oftast lever 10-12 år. Patellaluxation, blåsljud på hjärtat och epilepsiliknande anfall har förekommit på enskilda individer samt trånga andningsvägar som kan drabba trubbnosiga hundar. Rasen tål inte extrem kyla eller värme. 

Utseende

Japanese chin är en liten hund med en kvadratisk kropp, brett ansikte och ett graciöst och elegant utseende. Den har en silkig, rak och lång päls som kommer i två färgvarianter, vit och svart eller vit och röd.

Pälsvården innefattar veckovis kamning för att undvika tovor, speciellt bakom öronen. Rasen fäller en del men om man kammar hunden regelbundet slipper man hår överallt.

Mankhöjden för tikar är något lägre än för hanarna vars mankhöjd är ca 25 cm för. Vikten ligger vanligtvis mellan 3-5 kg för båda könen.

Tänka på innan köp av Japanese chin

  • Det är en utpräglad sällskapshund som tycker om att vara med sin familj
  • Trots att det är en sällskapshund behöver den motioneras och stimuleras
  • Den kräver inte mycket pälsvård men rasen fäller en del

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor