Kuvasz

Fakta om hundrasen: Kuvasz

Här kan du läsa allt om hundrasen Kuvasz. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Kuvasz valp.

Kuvasz

Ursprung

Kuvasz är en gammal hundras var hemland är Ungern. Rasen tros ha kommit till Ungern under medeltiden men rasen härstammar troligtvis från dagens Turkiet och även längre bort ända till Tibet. Dess förfäder kom till området tillsammans med magyarerna som använda hundarna för att vakta och skydda boskapen från rovdjur och tjuvar.

Tack vare sin jaktlust växte rasen i popularitet och under 1400 – talet användes Kuvasz till jakt av kung Mattias Corvinus. Rasen erkändes internationellt 1963 och har med tiden byggt starkare band med människor och trivs med att vara nära sin familj.

Rasen kom till Sverige några år efter att den erkändes internationellt och I Sverige tillhör rasen idag grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar.

Egenskaper

Det är i grunden en utpräglad vakt- och herdehund men som med åren blivit en omtyckt sällskapshund. Rasen besitter fortfarande sina vaktinstinkter och är vaktande av sitt revir och familj som den är mycket lojal till.

Hunden tycker om att vara nära sin familj och kan agera avvaktande mot främling. Om hunden däremot socialtränas korrekt från tidig ålder får man en utmärkt familjehund som är tålig och oftast fungerar väl med både barn och med andra hundar.

Kuvasz är en ras som behöver mycket motion för att må bra, samtidigt är den lättlärd och bli lätt uttråkad om det är för repetitiva arbetsuppgifter. Populära arbetsuppgifter är spår, dra pulka eller vagn samt att bära klövjeväska.

Kuvasz är en ras som är självständig och trivs i att lösa problem på egen hand. Samtidigt mognar den relativt sent vilket tillsammans gör att den ibland kan göra lite som den vill och uppfattas som jobbig, speciellt som unghund.

Viktigt att ha i åtanke om man funderar på en Kuvasz är att det är en relativt stor ras som besitter vaktegenskaper. Rasen lämpar sig därför inte som förstagångshund och hunden kommer trivas bäst om den har ett inhägnat område att röra sig fritt.

Det anses generellt vara en frisk ras, höftledsdysplasi samt PRA förekommer däremot.  

Utseende

Kuvasz är en stor och stark hund som ger ett helhetsintryck av kraft och ädelhet samtidigt som hunden är rörlig. Den har en torr muskulatur med en framträdande benstomme som tillsammans visar på en outtröttlig arbetsförmåga.

Rasen har en medellång dubbelpäls som är både fukt- och vattenavstötande och tål både kyla och värme bra.

Pälsen, som är vit, består av en mjuk och finare underull och en måttlig hård och vågig och något styvt täckhår som är ca 4–12 cm på låren, kroppen och överarmarna. Pälsen kräver inte mycket pälsvård men bör borstas emellanåt och mer frekvent när den fäller för att hållas i gott skick. Hunden badas vid behov. 

Hur stor är en Kuvasz? Vad väger en Kuvasz?

Mankhöjden för tikar är 66-71 cm och 71-76 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 37-50 kg för tikar och 48-62 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Kuvasz

  • Det är i grunden en vakthund med vaktinstinkterna kvar
  • Den har en del energi och passar för den aktiva ägaren som vill aktivera sin hund dagligen
  • Den kräver viss pälsvård
  • Rasen lämpas inte för förstagångsägare och bör miljötränas i god tid redan vid ung ålder

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor