Labrador retriever

Fakta om hundrasen: Labrador retriever

Här kan du läsa allt om hundrasen Labrador retriever. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Labrador retriever valp.

Labrador retriever

Ursprung

Labradoren är ursprungligen en klassisk vattenhund som troligtvis kommer från Newfoundlands kust i Kanada. Hundens tidiga syfte var att apportera fisk och änder samt simma iland med förtöjningsrep.

Rasen började sedan växa i popularitet utanför Kanada under 1800-talet när brittiska adlar besökte Nordamerika. Senare under slutet av 1800-talet introducerades rasen till Storbritannien av överste Peter Hawker och earlen av Malmesbury. Väl i England korsades rasen med retrieverraser och börjades användas som apportör vid jakt.

Som en officiell ras är Labrador retriever en relativt ny hund. Namnet Labrador retriever fick den 1903, och den första rasklubben bildades 1916. År 1925 bildades rasklubben för den Gula labradoren. Sedan 1970-talet har rasen växt i popularitet och idag är det en av världens mest populära hundraser.

I Sverige tillhör Labrador retriever idag grupp 8, Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar.  

Egenskaper

Det finns flera anledningar till varför Labradoren har blivit en av världens mest populära hundar. Denna hund är en vänlig, social, intelligent och följsam hund som gärna vill vara till lags och en utmärkt familjehund. Den är väldigt spontan och energisk i sammanhang med både människor och andra hundar vilket gör den till en väldigt karismatisk hund.

Labrador är i grunden en jakthund som arbetar efter skott och som sedan apporterar fågel samt småvilt. Tack vare sina egenskaper som dresserbarhet och samarbetsvilja kan den däremot tränas för en mängd olika syften. Inom jakt är det ett även populärt att träna viltspår och använda sin Labrador vid eftersök. Utöver det används rasen även som service-, ledar- samt narkotikahund.

Labradoren har en hel del energi och behöver regelbunden stimulans, både fysisk och mental. Aktiviteterna behöver vara meningsfulla för hunden och det räcker sällan med enkla promenader. Förslagsvis kan man använda sin hund för jakt. Annars går det bra med olika typer av sök, apportering eller lydnadsträning. Rasen är inte en brukshund men vissa tävlar även i bruksgrenarna samt lydnad.

Labrador retriever anses överlag vara en frisk ras. Som med många andra hundar av större storlekar drabbas hunden av höftledsdysplasi samt armbågsledsdysplasi. Andra problemområden är hältor, fetma samt ögonen.

Utseende

Rasen är en stor hund som är starkt och kompakt byggt men med bibehållen rörlighet. Labradoren har en bred skalle och vad som kännetecknar den kanske mest är svansen som liknar en utters, vilket ytterligare betonar rasens trivsel i vattnet.

De har en dubbelpäls där underullen är vattenavvisande och täckhåret är kort, tätt, utan vågor eller fransar och relativ hård. Svansen har en tjock päls vid ansättningen som sedan smalnar av gradvis mot spetsen.

Pälsfärgen kommer i tre olika varianter, svart, leverbrun eller gul, varav den sistnämnda varierar från ljust gräddfärgat till rävrött.

Labrador retriever har en relativt enkel päls. Pälsen är vatten- och smutsavvisande och behöver endast badas vid behov. Den kräver ingen regelbunden borstning, däremot fäller rasen nån gång per år. Vid fällningsperioderna kan det vara bra att borsta hunden så att man håller pälsen i fint skick samt slipper att få hår utspritt överallt.

Hur stor är en Labrador retriever? Vad väger en Labrador retriever?

Mankhöjden för tikar är 54-56 cm och 56-57 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 25-32 kg för tikar och 29-36 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Labrador retriever

  • Det är i grunden en jakthund. Hundarna kan dock skilja sig åt i jaktlust och även lite i utseende beroende på anlag. Vissa avlar enbart för jakt medan vissa avlar mer för sällskap. Prata med olika kennlar och hör efter vad som lämpas bäst för dig beroende på ditt syfte. 
  • Den har en hel del energi och passar endast för den aktiva ägaren som vill motionera dagligen och träna med sin hund dagligen
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Film om Labrador retriever

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor