Landseer

Fakta om hundrasen: Landseer

Här kan du läsa allt om hundrasen Landseer. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Landseer valp.

Landseer

Ursprung

Landseer är en hundras som ursprungligen kommer från Kanada, mer specifikt från ön Newfoundland men dess hemland idag är Tyskland och Schweiz. Rasen har funnits länge i Kanada men de första individerna kom till Europa för ca 200 år sedan. 

Dess popularitet växte i Europa under 1800-talet tack vare ett raffinerat avelsarbete. Rasen stötte på en del motgångar under första världskriget men senare under 1930-talet lyckades en engagerad uppfödare vända trenden och 1961 blev Landseer internationellt godkänd. 

Rasen är nära besläktad med Newfoundlandshunden men i USA räknas det som samma ras. Rasen kallas den svart/vita varianten av Newfoundlandshunden i USA, men i Europa är Landeer en egen ras. Rasen fick sitt namn från målaren Sir Edwin Landseer som målade en Landseer år 1837. 

Rasen kom till Sverige 1987 och idag tillhör den grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.

Egenskaper

Rasen är ursprungligen en vakthund men som trivs väldigt mycket i vatten och fick därför olika arbetsuppgifter för att hjälpa fiskare och människor runt hamnen. Landseer fungerar väl som livräddningshund och är en bra sällskapshund med ett lugnt och barnvänligt temperament. 

Den tycker om att ha kontakt med människor och beskrivs bäst som en social, lekfull och nyfiken hund. Rasen saknar jaktinstinkt. Det är generellt en frisk ras som inte drabbas av sjukdomar i någon större omfattning. Höftledsdysplasi förekommer.

Utseende

Landseer är en stor och kraftig hund som är harmoniskt byggd. Rasen är även mer högställd än en Newfoundlandshund, speciellt hanarna. Den har dubbelpäls där underullen och täckhåren är uppblandat. Förutom på huvudet är pälsen lång, slät och åtliggande. 

Den har en vit grundfärg med oregelbundna svarta fläckar. De kräver viss pälsvård och bör borstas en gång i veckan för att hållas i gott skick. Under fällningsperioden kan man bada och borsta hunden mer frekvent. På grund av sin tjocka päls kan hunden få hudeksem om den blir blöt och det är varmt och fuktigt i luften vilket man bör kontrollera emellanåt.

Hur stor är en Landseer? Vad väger en Landseer?

Mankhöjden för tikar är 67-72 cm och 72-80 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 45-55 kg för tikar och 55-70 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Landseer

  • Det är i grunden en vakthund men med ett vänligt och socialt temperament
  • Den fungerar väl som familje- och sällskapshund
  • Den kräver viss pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor