Nihon teria

Fakta om hundrasen: Nihon teria

Här kan du läsa allt om hundrasen Nihon teria. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Nihon teria valp.

Nihon teria

Ursprung

Under 1700-talet påbörjades ett avelsarbete att få fram en japansk hundras som var mindre än de andra mer storvuxna inhemska raserna. Tidigare på 1600-talet hade släthåriga Foxterriers importerats från Nederländerna. Dessa Terriers korsades sedan med lokala småväxta jakthundar och så börjar historien om Nihon teria.

Senare på 1900-talet började rasen ta form och sågs oftast till i Kobe och Yokohama där de hölls mest som knähundar i hamnarna och benämndes bland annat som ”Kobe terrier”. Den planerade aveln pågick under 1920-talet och under 1930-talet stabiliserades rasen.

Rasen höll på att dö ut bland annat på grund av andra världskriget. Rasen lyckades dock hålla sig tillräckligt livskraftig och idag tillhör de grupp 3, Terrier.

Egenskaper

Nihon teria är en intelligent, aktiv, livlig och glad hund. Det är en utpräglad sällskapshund som fungerar väl med familjen men som kan vara något reserverad mot främlingar. Det är en alert ras som varnar med skall vid minsta ljud.

Rasen har måttligt med energi. Det är en sällskapshund men kräver ändå regelbunden motion i form av promenader. Man bör även aktivera sin hund mentalt för att den ska må bra. Det är en ganska spänstig och aktiv hund som är intelligent och kan göra sig väl inom exempelvis agility, lydnad och rallylydnad.

Rasen är väldigt ovanlig i Sverige och man kan därför inte uttala sig om rasens hälsotillstånd.

Utseende

Nihon teria är en mindre hund som ger ett helhetsintryck av att vara kompakt med en torr muskulatur. Den har en kort, slät, tät och glansig päls som är väldigt kort, ca 2 millimeter. Pälsfärgen är trefärgad där huvudet är svart med tanteckning och vita markeringar medan kroppen är vit med svarta eller tanfärgade fläckar.

Pälsen är väldigt lättskött och kräver endast någon enstaka borstning för att få bort döda hårstrån samt för att hålla pälsen glansig. Utöver det badas hunden vid behov.

Man ska som med alla andra hundar även klippa klorna, borsta tänderna samt kontrollera bland annat öronen emellanåt för att se till så att hunden är ren och att ingen infektion har bildats.

Hur stor är en Nihon teria? Vad väger en Nihon teria?

Mankhöjden för både tikar och hanar är ungefär 30-33 cm. Vikten ligger vanligtvis mellan 4-5 kg för båda könen.

Tänka på innan köp av Nihon teria

  • Det är en Terrier med mycket god hörsel som varnar med ett skall när den misstänker inkräktare
  • Det är en väldigt ovanlig ras i Sverige så räkna med att eventuellt få vänta ett tag om du är intresserad på att köpa en
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor