Östsibirisk lajka

Fakta om hundrasen: Östsibirisk lajka

Här kan du läsa allt om hundrasen Östsibirisk lajka. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Östsibirisk lajka valp.

Östsibirisk lajka

Ursprung

Östsibirisk lajka är en jakthund vars hemland räknas till Ryssland och härstammar från Taigaregionen samt bergsområden i centrala och östra Sibirien. Rasen härstammar från olika typer av Lajkor och är mångsidig sett till användningsområden. Den används som jakthund på allt från fågel, mård och björn, men även som släd- och draghund. 

År 1947 fick den Östsibirisk lajkan status som egen ras, två år senare publicerades den interimistiska standarden och 1981 fick rasen fullständig standard och rasstatus. 

Rasen har växt till en populär och utbredd hundras i Ryssland men finns även i andra delar av världen. Den första hunden kom till Sverige i slutet på 1970-talet och blev känd som en duktig björnhund. Rasen tillhör idag grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp.

Egenskaper

Östsibirisk lajka är en utpräglad jakthund och en uttalad lust för jakt, vilt (särskilt för storvilt) samt ett väldigt bra väderkorn. Den är väldigt självständig under jakt och med en stor psykisk styrka och självsäkerhet är det väldigt gynnsamt vid jakt på exempelvis björn. 

Rasen beskrivs som vänlig, förtroendefull och öppen mot människor med ett jämnt och stadigt temperament. 

Rasen anses generellt vara en frisk hund. Höftledsdysplasi samt armbågsledsdysplasi förekommer men i en omfattning som inte anses oroande enligt den rasspecifika avelsstrategin.

Utseende

Östsibirisk lajka är en medelstor hund med en stark och kompakt kroppsbyggnad och en något rektangulär kroppsform. Den har en välutvecklad muskulatur, kraftig benstomme och ett ganska stort och mycket kraftigt huvud. Könsprägeln är tydlig och benstommen är kraftigare på hanhundar.

Den har en dubbelpäls som består av välutvecklad, riklig, mjuk och ullig underull samt rakt och hårt täckhår. Pälsen på huvud och öron är kort och tät medan på skuldror och nacke är den längre än på kroppen och bildar en krage. 

Pälsfärgen är svart med tanteckning, svart, svart och vit, vit och vit med fläckar. Då man valt att avla på jaktegenskaper och inte exteriöra kvalitéer är rasen väldigt ojämn i sitt utseende. 

Pälsvården är enkel, den badas vid behov och den fäller pälsen kontinuerligt.

Hur stor är en Östsibirisk lajka? Vad väger en Östsibirisk lajka?

Mankhöjden för tikar är 53-60 cm och 57-64 cm för hanar. Den har ingen specifik vikt enligt rasstandarden men brukar väga runt 18-25 kg.    

Tänka på innan köp av Östsibirisk lajka

  • Det är i grunden en jakthund med en stark jaktlust 
  • Den lämpas inte som enbart sällskapshund
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård 
  • Den är ojämn i utseendet då man fokuserar på jaktliga egenskaper vid avel

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor