Schweizisk stövare

Fakta om hundrasen: Schweizisk stövare

Här kan du läsa allt om hundrasen Schweizisk stövare. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Schweizisk stövare valp.

Schweizisk stövare

Ursprung

Schweizisk stövare är en gammal hundras som härstammar från Schweiz och bevis för dess förekomst finns från mosaik i Avenches. På mosaiken visas packhundar, vilket stämmer överens med varianter av Schweizisk stövare.

Hundrasen uppmärksammades av italienarna på 1400-talet och av fransmännen på 1700-talet för sin utmärkta lämplighet för jakt på hare, den ursprungliga aveln av rasen influerades troligtvis av franska stövare.  

Rasstandarden för varje variant av stövarna publicerades för första gången år 1882, år 1909 såg man över varianterna och konstaterade att thurager laufhund försvunnit helt, 1933 fastställdes en standard för alla de fyra varianter av Schweizisk stövare. De fyra varianter av Schweizisk stövare idag är, Berner, Jura, Luzerner och Schwyzer. 

Det är en jakthund som skalldrivande jagar hare, rådjur, räv samt även vildsvin vid tillfälle. Rasen jagar genom att självständigt spåra och driva vilt. Idag tillhör rasen grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar.

Egenskaper

Schweizisk stövare är en livfull och passionerad ras och en utpräglad jakthund. Rasen beskrivs som känslig, följsam och trogen. Vid jakt beskrivs de som en god upptagare som driver med ett välnyanserat och tätt skall. Under jakten har den oftast en mycket bra kontakt med föraren och rasen är även lätt att få rådjursren. Rasen klarar av jakt i tuff terräng med sina starka tassar och är även väldigt uthållig och kan jaga i flera dagar. 

Det är en utmärkt jakthund men fungerar även väl som familjehund. Viktigt är däremot att den får utlopp för sin energi, helst inom jakt 

Rasen anses generellt vara en frisk hundras. På grund av den smala avelsbasen har problem dykt upp och som köpare bör man välja valp från rekommenderade parningar utefter avelsråden. Enstaka fall av epilepsi har förekommit.

Utseende

Schweizisk stövare är en medelstor hund med en kroppsbyggnad som ger intryck av kraft och uthållighet och ett huvud som ger ett ädelt uttryck. Den har en kort, slät och tät päls.

Pälsfärg:

  • Bernerstövare är vit med svarta fläckar eller svart sadel. 
  • Jurastövare är tanfärgad med svart sadel. 
  • Luzernerstövare ger ett blått intryck genom en blandning av svarta och vita pälshår, kraftigt spräcklig med svarta fläckar eller svart sadel.
  • Schwyzerstövare är vit med gulröda fläckar eller sadel i gulrött, ofta med några gulröda stänk, gulröd mantel är tillåten.

Pälsvården består av enstaka borstning, mest frekvent under fällning och badas vid behov.

Hur stor är en Schweizisk stövare? Vad väger en Schweizisk stövare?

Mankhöjden för tikar är 47-57 cm och 49-59 cm för hanar.

Tänka på innan köp av Schweizisk stövare

  • Det är en utpräglad jakthund
  • Den lämpas väl som familjehund men behöver få utlopp för sin energi genom mental och fysisk aktivering 
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor