Pekingese

Fakta om hundrasen: Pekingese

Här kan du läsa allt om hundrasen Pekingese. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Pekingese valp.

Pekingese

Ursprung

Pekingese är en hundras som ursprungligen kommer från Kina men ett antal hundar fick under 1860-talet följa med den brittiska armén hem till England som anses vara hundens hemland. Rasen är en av världens äldsta raser, närmare 5000 år gammal och den finns avbildad på bronskärl från Shang dynastin (1766–1122 f. Kr).

I det kejserliga palatset var Pekingeserna högaktade vänner och endast den kejserliga familjen fick äga hundarna. Rasen finns i olika färger för att på den tiden matcha familjens kläder. Man trodde på den tiden att Pekingesen var en andebesvärjare som höll onda andar borta.  

Under decennierna efter 1860-talet fortsatte importen av hundarna till Europa där rasen växte i popularitet. År 1870 kom rasen till USA och senare under 1950-talet blev rasen en av världens mest populära hundraser. Den första svenskfödda hunden visades på hundutställning 1914 och rasen tillhör idag grupp 9, Sällskapshundar.

Egenskaper

Pekingese är en utpräglad sällskapshund och har varit det i tusentals år. Det är en charmig, orädd och självsäker hund som lämpar sig utmärkt som familjehund.

Det är även en intelligent hund som kan vara envis till viss grad och ställer därför lite krav som ägare. Man ska vara en konsekvent ledare för att få en balanserad hund som mår bra.

Den har inga behov av extrema mängder motion utöver dagliga promenader som alla hundar behöver. Man kan aktivera sin hund inom olika hundsporter som lämpar sig för rasens storlek och atletiska förmåga.  

Rasens hälsa är statistiskt sett på medelnivå. Som andra raser med en kort skalle drabbas den av exempelvis ögonskador och där är rasen överrepresenterad. Annars blir de oftast relativt gamla.

Utseende

Pekingese är en liten hund med mycket päls som ska ge ett lejonlikt intryck. Den har en kraftig benstomme och är en robust hund trots sin lilla storlek. Rasen har en dubbelpäls som består av en mjuk underull och grovt, tjockt och långt täckhår. Pälsen finns i alla möjliga färger och tecken.

Den kräver en del pälsvård på regelbunden basis men som är tämligen enkel att hantera. Man behöver borsta hunden ungefär varannan vecka och lite mer frekvent under hundens första år samt när den fäller.

Hur stor är en Pekingese? Vad väger en Pekingese?

Mankhöjden för båda könen är ca 15-22 cm. Vikten skall max vara 5,4 kg för tikar och 5 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Pekingese

  • Det är en utpräglad sällskapshund
  • Pekingesen kräver en konsekvent flockledare
  • Den kräver viss pälsvård i form av regelbundna borstningar

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor