Shikoku

Fakta om hundrasen: Shikoku

Här kan du läsa allt om hundrasen Shikoku. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Shikoku valp.

Shikoku

Ursprung

Shikoku är en hundras som härstammar från Japan, närmare bestämt i Kochi prefekturen vilket gör att den ibland även kallas för Kochi-Ken (”ken” betyder hund på japanska). Rasen har däremot fått sitt namn efter ön Shikoku. 

Rasen härstammar från medelstora hundar som har funnits i Japan sedan antiken och har genom årundraden använts som jakthundar, främst vid jakt på vildsvin. Tidigare fanns det tre varianter av rasen men idag finns det en enhetlig ras. 

Rasen höll på att dö ut under 1920-talet men rasen lyckades bevaras och år 1934 blev den utnämnd till en av Japans sex nationalraser. Rasen är ovanlig i Sverige och den första SKK registrerade individen importerades till Sverige 2019. I Sverige tillhör rasen grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp.

Egenskaper

Shikoku är en utpräglad jakthund som jagar entusiastiskt men är lugn med sin ägare/familj. Rasen beskrivs som energisk, mycket alert, väldigt uthållig och uttalad vittringsförmåga.

Det är en modig och lojal hund gentemot sin familj men som kan vara reserverad mot främlingar. Då den har en stark jaktinstinkt och kan vara avvaktande mot främlingar är det viktigt att socialisera sin valp tidigt med andra människor och djur. 

Det är en aktiv hund med en hel del energi och trivs väldigt bra vid jakt. Förslagsvis jagar man med sin hund men att träna viltspår är också ett utmärkt sätt att aktivera sin hund både fysiskt och mentalt. 

Eftersom rasen är väldigt ovanlig i Sverige har man inte tillräckligt med underlag för att bedöma rasens hälsotillstånd.

Utseende

Shikoku är en medelstor hund med en stark och kompakt konstruktion och god benstomme. Den har en välbalanserad kropp och en torr muskulatur. Som många andra liknande hundraser från Japan har den ståndöron och ringlad eller böjd svans. 

Rasen har en dubbelpäls som består av en mjuk och tät underull samt rak och tämligen grov täckhår. 

Pälsfärgen är sesam, vilket beskrivs som blandning av vita, röda och svarta hårstrån i olika nyanser. Pälsen är relativt lättskött, utöver regelbunden borstning badas hunden vid behov. Som med alla hundar ska man klippa klorna och hålla koll på tänder, öron och andra områden.

Hur stor är en Shikoku? Vad väger en Shikoku?

Mankhöjden för tikar är 49 cm och 52 cm för hanar med en tolerans för avvikelse på +/- 3 cm för båda könen. Vikten ligger vanligtvis mellan 16-24 kg för både tikar och hanar.  

Tänka på innan köp av Shikoku

  • Rasen har en stark jaktinstinkt 
  • Tidig socialisering är viktigt
  • Rasen är ovanlig i Sverige

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor