Perdigueiro portugues

Fakta om hundrasen: Perdigueiro portugues

Här kan du läsa allt om hundrasen Perdigueiro portugues. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Perdigueiro portugues valp.

Perdigueiro portugues

Ursprung

Perdigueiro portugues är en portugisisk jakthund från den iberiska halvön som härstammar från den iberiska stående fågelhunden och andra stående fågelhundraser. Rasen har utvecklats under hundratals år och anpassats efter områdets terräng, klimat, ändamål och vilttillgång.

Rasen kan spåras tillbaka närmare 900 år och under 1300-talet var den känd som ”Podengo de mostra”. Perdigueiro portugues var populär bland adeln och kungligheter där den användes vid jakt med falk.

Det var i början på 1900-talet som dagens karaktärsdrag började etableras och fick sedan spridning bland olika uppfödare. Rasen är relativt ovanlig i Sverige och den första individen importerades 2007. I Sverige tillhör rasen idag grupp 7, Stående fågelhundar. 

Egenskaper

Perdigueiro portugues är en väldigt vänlig och tillgiven hund som tycker om att samarbeta med sin förare. Det är en utpräglad jakthund som avlats i hundratals år för jakt som stående fågelhund.

Det är en arbetsvillig och nyfiken hund som jobbar med uthållighet och energi. Rasen är väldigt snäll, lugn och social men kan vara lite högdragen mot andra hundar. De kräver viss mängd motion och speciellt som unghund.

Det är en hundras med starka jaktinstinkter och bör ges möjligheten att få utlopp för dessa. Om man inte jagar får man aktivera sin hund på andra vis och på så sätt få en lugn och balanserad hund såväl inom- som utomhus.

På grund av att antalet hundar i Sverige är relativt få kan man inte uttala sig om rasens generella hälsotillstånd.

Utseende

Perdigueiro portugues är en medelstor hundras av bracoid typ. Rasen har en stark och harmonisk kroppsbyggnad men med bibehållen smidighet i sina rörelser.

Rasen har ingen underull utan endast en kort, hård, tjock, tät och sträv päls som är väldigt lättskött. Då pälsen är kort och oftast håller sig ren av sig själv så behövs det inga regelbundna bad, endast vid behov. Pälsfärgen är enfärgat gul i ljusa till mörka nyanser eller gul med vita fläckar.

Hur stor är en Perdigueiro portugues? Vad väger en Perdigueiro portugues?

Mankhöjden för tikar är ca 52 cm (+/- 4 cm) och ca 56 cm (+/- 4 cm) för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 16-22 kg för tikar och 20-27 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Perdigueiro portugues

  • Det är i grunden en jakthund med ett stort jaktintresse
  • Det är en relativ ovanlig hund i Sverige och att köpa en valp kan innebära längre väntetider
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor