Pinscher

Fakta om hundrasen: Pinscher

Här kan du läsa allt om hundrasen Pinscher. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Pinscher valp.

Pinscher

Ursprung

Pinschern är en gammal europeisk ras som härstammar från och vars hemland anses vara Tyskland. Rasen har avbildats sedan 1500-talet men man tror att Pinschern, eller dess förfäder, har funnits sedan stenåldern då olika gravfynd har påmint starkt om dagens Österrikiska Pinscher.

Under århundradena har utseendet knappt förändrats eller hundens arbetsuppgifter. Pinschern har under historiens gång varit en gårdshund som bland annat jagat skadedjur samt vaktat gården. Rasen har dock fram tills 1800-talets senare hälft haft en mer Schnauzer-liknande päls men som senare delades upp i två varianter. Den ena varianten blev dagens Pinscher och den andra blev dagens Schnauzer. Senare fick även båda raserna en mindre variant (Dvärgschnauzer och Dvärgpinscher).

Under andra världskriget höll rasen på att dö ut men lyckades överleva i slutändan. Rasen tillhör i Sverige idag grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.

Egenskaper

Dagens Pinscher har kvar vissa av sina ursprungliga egenskaper och kan på många sätt påminna om en urhund. Rasen är däremot en utmärkt familje- och sällskapshund om den uppfostras korrekt och får den mentala och fysiska stimulans som den kräver.

Rasen beskrivs som självsäker, balanserad, livlig och temperamentsfull och är en intelligent och lättlärd hund. Den ska uppfostras vänligt och konsekvent och passar utmärkt till att träna eller även tävla inom olika hundaktiviteter. Olika sporter som bruks, lydnad, agility samt freestyle passar rasen väl. Det är generellt en lojal hund som trivs i närheten av sin familj och kan visa avsaknad av intresse gentemot främlingar.

Det anses generellt vara en relativt frisk hundras men då det är en relativt lite ras sett till antalet är underlaget inte omfattande. Vaccinationskomplikationer har visat sig förekomma samt såriga öronsnibbar.

Utseende

Det är en medelstor hund med en stolt hållning, eleganta och flytande linjer och en kvadratisk kropp. Den har en välutvecklad muskulatur som syns under den släthåriga pälsen.

Pälsen är kort, tät, glansig och ligger slätt intill kroppen. Pälsfärgen är antingen helfärgat i hjortröd eller rödbrun till mörkrödbrun alternativt svart med tanteckning. Pälsen är väldigt lättskött och kräver endast något bad vid behov.

Hur stor är en Pinscher? Vad väger en Pinscher?

Mankhöjden för båda könen är 45-50 cm. Vikten ligger vanligtvis mellan 14-20 kg för båda könen beroende på storleken.

Tänka på innan köp av Pinscher

  • Den har en del energi och passar för den aktiva ägaren som vill motionera dagligen samt stimulera hunden mentalt
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård
  • Rasen uppfostras bäst konsekvent och vänligt med förståelse och humor, grundläggande kunskaper om hundars beteende och språk är att rekommendera

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor