Pointer

Fakta om hundrasen: Pointer

Här kan du läsa allt om hundrasen Pointer. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Pointer valp.

Pointer

Ursprung

Pointer är en jakthund vars hemland är Storbritannien men som härstammar från franska, italienska och spanska korthåriga fågelhundar. Namnet Pointer syftar på hur hunden jagar, rasen hittar fågeln och indikerar vart de är genom att ”peka” med kroppen vart fågeln gömmer sig. 

Pointern har länge funnits i sitt hemland men den moderna hunden anses ha avlats fram av den engelske uppfödaren William Arkwright. Troligtvis har den även inslag av engelska, korthåriga ”setting spaniels”. 

Rasen kom till Sverige under slutet av 1800-talet och den Svenska Pointerklubben bildades 1903. I Sverige idag tillhör rasen grupp 7, Stående fågelhundar. 

Egenskaper

Pointern är en utpräglad jakthund som länge avlats som enbart jakthund och har därmed bibehållit sina utmärkta jaktegenskaper. Det är en atletisk hund med ett vänligt och jämnt temperament som gärna vill vara till lags och med en utåtriktad och glad personlighet. 

Rasen har en hel del energi och är avlad för långa dagar av jakt och spring i skogen. För att få en lugn och balanserad hund i hemmet bör man aktivera sin hund, både fysiskt och mentalt, gärna inom jakt. Om man inte jagar kan man hitta på andra sätt att motionera sin hund, förslagsvis inom hundsporter som lydnad, spår och sök, agility eller andra liknande aktiviteter. 

Det är generellt en frisk hundras och försäkringsbolagen placerar rasen i dem billigare riskgrupperna. Höftledsdysplasi förekommer och rasen är en del av SKK:s hälsoprogram gällande HD. 

Utseende

Pointer är en mellanstor/stor hund med en symmetrisk och atletiskbyggd kropp. Den ska vara kraftfull men samtidigt smidig och utstrålar ädelhet, styrka, snabbhet och uthållighet.

Den har en kort, fin och hård päls med en jämn behåring över hela kroppen som är slät och glänsande. Pälsfärgen är vanligtvis vit och gul, vit och orange, vit och leverbrun samt vit och svart. Den kan även vara enfärgad samt trefärgad i nämnda färger.  

Pälsen är väldigt lättskött och kräver inget mer än ett bad vid behov samt att man kontrollerar och vårdar öron och klor med jämna mellanrum. 

Hur stor är en Pointer? Vad väger en Pointer?

Mankhöjden för tikar är 61-66 cm och 63-69 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 20-29 kg för tikar och 25-34 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Pointer

  • Det är i grunden en jakthund med en utpräglad jaktinstinkt
  • Den har en hel del energi och passar för den aktiva ägaren som vill motionera dagligen
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor