Polski spaniel mysliwski

Fakta om hundrasen: Polski spaniel mysliwski

Här kan du läsa allt om hundrasen Polski spaniel mysliwski. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Polski spaniel mysliwski valp.

Polski spaniel mysliwski

Ursprung

Polski spaniel mysliwski, svensk översättning: Polsk jaktspaniel, är en relativt ny hundras med ursprung från Polen. Jakt med spaniel nämndes i Polen för första gången under 1800-talet. Raserna som användes på den tiden var Springer- och Cocker spaniel men även vissa Sussex- och Field spaniels, vilket troligtvis har utgjort grunden till dagens Polski spaniel mysliwski. 

Rasen har sedan 1800-talet använts som jakthund, men det var inte förrän 1980-talet som intresset för en jakthund med inriktning mot småvilt började ta fäste. Under 80- och 90-talet skapades Polski spaniel mysliwski som vi känner till den idag och avelsarbetet har grundat sig i att skapa en hund baserat på dess arbetsegenskaper, temperament, jaktlust samt exteriör. 

Rasen blev först erkänd i hemlandet Polen 2016 och år 2022 erkändes den av SKK. Det är inte en internationellt godkänd ras enligt FCI. I Sverige tillhör rasen grupp 8, Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar.

Egenskaper

Polski spaniel mysliwski beskrivs som balanserad, behärskad, modig och aktiv i sitt arbete. Det är en intelligent och lättlärd hund som utan svårigheter kan outtröttligt arbeta i svår terräng och vatten. Det är en utmärkt jakthund som vid jakt, spårar upp bytet, sänker sig ner och börjar krypa fram och sedan inväntar kommando för att stöta viltet. 

Polski spaniel mysliwski ska inte vara aggressiv eller på något sätt visa aggression. Däremot kan den vara avvaktande mot främlingar men tycker väldigt mycket om vuxna och barn som det känner.

Då det är en jakthund med en del energi är det viktigt att aktiverar sin hund både fysiskt och mentalt. Om man inte jagar finns det andra hundsporter man kan träna och tävla med sin hund. Läs gärna mer om dess här.

På grund av det låga antalet individer i Sverige finns det inte tillräckligt med underlag för att bedöma rasens generella hälsotillstånd. 

Utseende

Polski spaniel mysliwski är en mellanstor hund med en stark benstomme, kompakt kroppsbyggnad, men med en stor rörlighet när den rör sig i den tuffa terrängen. Rasen har en dubbelpäls som består av en underull och medellångt täckhår som är rak och mjuk.

Pälsfärgen är oftast skimmel med fläckar, vanligast är leverbrunt, ibland svartskimmel. Huvudsakligen vit botten med svarta eller bruna fläckar och lätt skimmel är sällsynt men rastypiskt. Ljus tanteckning förekommer också. 

Den har en relativt lättskött päls men där pälsen är längre samt där den bildar fransar skall man borsta eller kamma regelbundet. Detta för att minska risken för tovor samt ta bort frön, grenar eller liknande som kan fastna. 

Hur stor är en Polski spaniel mysliwski? Vad väger en Polski spaniel mysliwski?

Mankhöjden för tikar är 39-44 cm och 43-48 cm för hanar (+/- 2 cm för båda könen). Vikten ligger vanligtvis mellan 12-26 kg för båda könen.   

Tänka på innan köp av Polski spaniel mysliwski

  • Det är en relativt ung ras med relativt få individer i Sverige
  • Den har en del energi och passar för den aktiva ägaren som vill motionera dagligen
  • Den kräver viss ingen pälsvård  

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor