Pomeranian

Fakta om hundrasen: Pomeranian

Här kan du läsa allt om hundrasen Pomeranian. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Pomeranian valp.

Pomeranian

Ursprung

Pomeranian är en tysk spets med en historia som sträcker sig långt bak i tiden i Europa. Spetshundarna har levt i Europa i tusentals år, de mellaneuropeiska hundarna har dock nästintill ingen jaktinstinkt. Deras arbetssyssla var istället att larma gårdsägaren när rovdjur eller besökare kom nära.

Senare under 1500-talet skrev Jannes Caius en bok där han beskriver olika spetshundar, bl.a. de skandinaviska samt små spetsar i England. Det var dock inte förens på 1800-talet de små spetsarna var mer Pomeranianlika. 

Under 1800-talet började dagens Pomeranian växa fram. Under 1870-talet började man registrera hundar under rasen Pomeranian. På den tiden var den större än idag men kom att genom åren, genom selektiv avel, minska i storlek. År 1891 bildades rasklubben i England och det var under början av 1900-talet som rasen kom till Sverige. I Sverige tillhör idag rasen grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp. 

Egenskaper

Pomeranian är en utpräglad sällskapshund som passar utmärkt som familjehund. Det är en pigg och glad hund som är väldigt läraktig och lätt att fostra. Rasen är aldrig ängslig eller aggressiv och är oftast tillgiven gentemot sin familj. 

Trots att det är en sällskapshund så kräver den som alla hundar en del motion och mental stimulans. Man kan med fördel aktivera sin hund inom agility, rallylydnad eller annan aktivering inom passande hundsporter eller annat. Det viktiga är att man stimulerar sin hund både fysiskt och mentalt för att få en balanserad hund som mår bra. 

De är på en mellannivå när det kommer till skadestatistiken. Patella luxation förekommer, men även hormonella besvär som gör att hunden kan förlora sin päls.

Utseende

Pomeranian är en liten hund med ett käckt utseende med ett rävlikt huvud, små spetsiga tättsittande ögon och manliknande krage runt halsen. Den har en dubbelpäls med en riklig underull vilket gör att den raka ytterpälsen står ut från kroppen.  

Pälsfärgen är creme, svart, vargsobel, orange och orangesobel men andra färger kan förekomma. Hundrasen har en relativt lättskött päls som, trots sin längd, inte tovar sig. Man skall borsta pälsen ungefär varannan vecka, mer frekvent vid fällningsperioder. 

Hur stor är en Pomeranian? Vad väger en Pomeranian?

Mankhöjden för både tikar och hanar är 21 +/- 3 cm cm. En Pomeranian ska ha en vikt som är i linje med dess storlek, vanligtvis mellan 1,5–3 kg beroende på storlek. 

Tänka på innan köp av Pomeranian

  • Det är en utpräglad sällskapshund som passar utmärkt för familjer, men som alla hundar behöver den en uppfostran
  • På grund av sin storlek så bör den inte leka med större hundar eller med små barn som inte förstår att denna tuffa hund i ett litet format är ömtålig
  • Den kräver lite men väldigt enkel pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Film om Pomeranian

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor