Porcelaine

Fakta om hundrasen: Porcelaine

Här kan du läsa allt om hundrasen Porcelaine. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Porcelaine valp.

Porcelaine

Ursprung

Porcelaine är en fransk jakthund med anor från 1700-talet. Det är en hundras som avlades fram för jakt på främst hare, vildsvin och hjort och det spekuleras även om att man ville få fram en vitfärgad jakthund. 

Olika register visar att hundrasen fanns i Frankrike och Schweiz redan på 1700-talet och att rasen en kombination av olika franska med även brittiska hundraser. Under den franska revolutionen samt andra världskriget höll rasen på att dö ut, men tack vare franska uppfödare har rasen bevarats.

Rasen kom inte till Sverige förrän 2012 och tillhör i Sverige grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar.

Egenskaper

Porcelaine är en elegant, energisk och driven jakthund som ofta används vid jakt på småvilt och i pack. Jaktmetoden där man har ett flertal hundar i pack som jagar är inte tillåtet i Sverige men en Porcelaine är även en väldigt duktig viltspårare och eftersökshund. 

Rasen är sällan skygg och tillbakadragen utan trivs med att vara nära, social och kärleksfull. De är lugna inomhus men energiska utomhus. De tackar aldrig nej till att bli klappad för en mysstund i soffan men heller inte för lek och spring ute i skog och natur. 

Eftersom rasen i grunden är en jakthund med en hel del jaktinstinkter, krävs det att man som ägare aktiverar sin hund regelbundet. Fördelaktig är om man jagar, men andra aktiviteter i skogen som sök, spår eller nosework är något som rasen utmärker sig inom. 

Det finns relativt få individer i Sverige och man kan därmed inte med säkerhet uttala sig om rasens generella hälsotillstånd. 

Utseende

Det är en medel/stor, elegant hund som utstrålar kvalitet, med en kort, fin, glänsande och tätt liggande päls. Pälsfärgen är väldigt vit men på närmare håll ser man orange avrundade fläckar. Det som utmärker rasens päls och som även ger den sitt namn (Porcelaine betyder porslin), är att de vita hårstråna är blandade med genomskinliga hårstrån. Detta ger ett glänsande och reflekterande intryck som gör att den ser porslinaktig ut. 

Pälsen är väldigt lätt att sköta om och kräver endast bad vid behov, oftast runt fällningsperioder. 

Hur stor är en Porcelaine? Vad väger en Porcelaine?

Mankhöjden för tikar är 53-56 cm och 55-58 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 25-28 kg för båda könen.

Tänka på innan köp av Porcelaine

  • Det är i grunden en jakt och besitter än idag sin jaktinstinkt
  • Det är en klok hund med en hel del energi som passar för den aktiva ägaren som vill motionera dagligen samt aktiver sin hund mentalt
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård
  • Rasen är ovanlig i Sverige så om man planerar på att köpa en hund i Sverige kan man få vänta ett tag, det kan därför vara smart att skriva upp sig på en väntlista hos uppfödaren    

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor