Pudel

Fakta om hundrasen: Pudel

Här kan du läsa allt om hundrasen Pudel. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Pudel valp.

Pudel

Ursprung

Pudel är en väldigt gammal hundras som finns i fyra olika storlekar, den uppstod troligtvis från medelhavsländerna under den tidiga medeltiden men hemlandet anses vara Frankrike. I hemlandet heter rasen ”Caniche”, som kommer från order ”cane” (femininum av canard), vilket betyder and. 

Dehar haft en mängd olika arbetsuppgifter genom historien. Ursprungligen var det en vattenapporterande hund som användes främst vid jakt på sjöfågel. Rasen har däremot även använts som cirkushund samt tryffelsök. De mindre varianterna, som avlades fram på 1800-talet, var även sällskapshundar, vilket många är än idag. 

Rasen har länge funnits i Sverige, troligtvis sedan slutet av 1800-talet. På den tiden kallades alla storlekar för Pudel, men kom med åren att delas in i olika storlekar med egna namn. I Sverige tillhör hundrasen grupp 9, Sällskapshundar.

Egenskaper

Pudel är idag en utpräglad sällskaps- och familjehund som är lätt att träna och lära. Det är en social och följsam hund som passar i de flesta sammanhang och tycker om att vara nära sin ägare. 

Hunden har lagom med energi och följer gärna med på alla typer av aktiviteter och äventyr. Rasen kräver ingen avancerad eller hård aktivering, men den uppskattar variation och behöver stimuleras regelbundet, både fysiskt och mentalt.

Många Pudlar är aktiva inom agility, rallylydnad samt andra hundsporter då de är både alerta i både kropp och sinne vilket ger en fördel i många hundsporter. 

Det är generellt en frisk ras med en relativt lång levnadstid. En stor Pudel blir inte sällan 12–13 år och de mindre varianterna 15 år eller mer. Det finns ett hälsoprogram inom rasen för höftledsdysplasi samt PRA. Rasklubben arbetar aktivt med avel för att minska risken för sjukdomar.

Utseende

Pudel finns i fyra olika storlekar, två olika pälssorter, fem olika färger samt alla möjliga olika frisyrer. Rasen är harmoniskt byggd och ger ett intryck av elegans och stolthet. Den utstrålar även klokhet och att den ständigt är alert och aktiv. 

Pudel har en karakteristisk krusig päls som finns i två olika varianter, ullpudel och snörpudel. Pälsfärgerna är brun, grå, aprikosröd, svart eller vit.

Den fäller inte sin päls, men den växer konstant under hela livet så den måste klippas med jämna mellanrum, ungefär varannan månad. Vill man ha den typiska pudelfrisyren eller ställa ut hunden på hundutställning kräver det ännu mer arbete. 

Ullpudeln har en riklig päls och struktur som är fin, ullig, krusig och spänstig. Man känner att pälsen ger ett motstånd mot handens tryck. Snörpudeln har också en riklig päls som är fin, ullig och tät. Där bildar pälsen dess karakteristiska snören som ska vara minst 20 cm långa.

Hur stor är en Pudel?

Rasen finns i fyra olika storlekar. 

  • Mankhöjden för Storpudel är 45-60 cm för båda könen
  • Mankhöjden för Mellanpudel är 35-45 cm för båda könen
  • Mankhöjden för Dvärgpudel är 28-35 cm för båda könen
  • Mankhöjden för Toypudel är 24-28 cm för båda könen

Tänka på innan köp av rasen

  • Det är en glad och aktiv familjehund
  • Den har en del energi och passar för den aktiva ägaren som vill stimulera sin hund, både fysiskt och mentalt
  • Den kräver en hel del pälsvård, oavsett om man vill ha en kortklippt hund eller med längre päls

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor