Pyrenéerhund

Fakta om hundrasen: Pyrenéerhund

Här kan du läsa allt om hundrasen Pyrenéerhund. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Pyrenéerhund valp.

Pyrenéerhund

Ursprung

Pyrenéerhund är en fransk hundras vars historia sträcker sig långt bak i tiden. Forskning har visat på att rasen förmodligen har existerat i tusentals år i området mellan floderna Eufrat och Tigris. Troligen har rasen senare färdats tillsammans med nomader till Västeuropa där rasen var en viktig del av stammarna i att vakta boskap. 

Rasen levde senare i det som idag är Pyrenéerna (en bergskedja mellan Frankrike och Spanien) men blev senare väldigt populär i Frankrike under 1600-talet. Redan under 1400-talet berättades det om en mycket användbar Pyrenéerhund som vaktade slottet i Lourdes, men senare under 1600-talet blev rasen populär bland bl.a. adeln. 

I slutet av 1800-talet spred sig även rasee utomlands till bland annat Nordamerika. Under första världskriget höll rasen på att dö ut men lycket bibehållas. Den första rasstandarden publicerades kort därefter, år 1927. 

Rasen kom till Sverige först år 1950 och idag tillhör rasen, i Sverige, grupp 2, Schnauzer och Pinscher, Molosser och Bergshundar samt Sennenhundar. 

Egenskaper

Pyrenéerhund är en utpräglad vakthund vars primära mål är att vakta boskap mot bland annat varg. Det är en lojal hund som älskar sin flock men som är avlad för att tänka och agera självständigt vilket kan uppfattas som olydigt. Det kräver därmed att man som ägare har en viss fasthet i uppfostran. 

Rasen används främst som sällskapshund i Sverige men den besitter fortfarande en hel del vaktinstinkt. Den lämpas inte för att bo i en lägenhet eller i en storstad. De behöver helst en stor gård att leva på och enkla promenader eller lydnad räcker inte för att stimulera eden då den inte lockas av att behaga sin ägare på ett sådant sätt. 

Det är svårt att dra några slutsatser från statistiken gällande rasen då urvalet är väldigt litet. Som med många andra hundar förekommer höftledsdysplasi.

Utseende

Pyrenéerhund är en stor och imponerande kraftigt byggd hund med viss elegans och smidighet i rörelse. Den har dubbla sporrar på bakbenen vilket är rastypiskt. 

Rasen har en dubbelpäls som består av en tjock underull och relativt långa täckhår som är raka och spänstiga. Pälsen är relativt grov och torr på skuldror och rygg. Pälsfärgen är vit eller vit med fläckar. Detta då den skulle kunna smälta in bland fåren för att lura rovdjuren samt för att enkelt särskiljas med vargen. Den har även fläckar som finns i färgerna grävlingsfärgad, blekgula eller varggrå. 

Den kräver viss pälsvård då den har en hel del päls. Den behöver skötas om ca 1-2 gånger i veckan och lite mer under året när den fäller vilket oftast är två gånger per år. Viktigt att ha i åtanke är att blåsa ur hunden ordentligt efter ett bad med en hårfön. 

Hur stor är en Pyrenéerhund? Vad väger en Pyrenéerhund?

Mankhöjden för tikar är 65-75 cm och 70-80 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 35-45 kg för tikar och 45-60 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Pyrenéerhund

  • Det är i grunden en vakthund som varnar vid inkräktare och ett starkt revirtänk
  • Den lockas inte av vanlig hundträning utan det är en självständig hund som gör det svårt att ha hunden lös
  • Den kräver en del pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor