Pumi

Fakta om hundrasen: Pumi

Här kan du läsa allt om hundrasen Pumi. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Pumi valp.

Pumi

Ursprung

Pumi är en ungersk hundras som dök upp under 1600- eller 1700-talet och tros vara en blandning av flera raser, bland annat tyska spetshundar, Briard, olika Terriers samt Puli. Resultatet blev en vallhund med lite kortare och lösare hund än Pulins samt ett mer utdraget huvud och övertippade öron. Namnet Pumi nämns och beskrivs första gången år 1815. 

Genom åren har rasen varit en terrierliknande vallhund men som även kunde valla större djur. Den har även varit känd för att bekämpa skadedjur och gnagare. Rasen kom till Sverige under 1970-talet och idag tillhör rasen grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar. 

Egenskaper

Pumi är en energisk och livlig hund med ett rastlöst vallhundstemperament. Den passar utmärkt som sällskaps- och familjehund, förutsatt att den får den motion den kräver. Den älskar även att vara tillsammans med sin familj samt leka. På grund av sitt ursprung som vallhund är rasen modig och kan vara något misstänksam mot främlingar. 

Rasen utstrålar arbetslust och tackar aldrig nej till olika aktiviteter. De måste aktiveras regelbundet, både fysiskt och mentalt. Det är en lättlärd hund med ett kvickt sätt att röra sig på vilket gör att den lämpas väl till olika hundsporter som lydnad, bruks, flyball, agility etc. 

Det är generellt en frisk hundras med relativt få lindrigare sjukdomar som rapporterats av olika ägare. Höftledsdysplasi förekommer inom rasen.  

Utseende

Det är en mellanstor terrierliknande hundras som klassas som en vallhund. Pumi har en kvadratisk kroppsbyggnad med en tydlig halsresning på grund av sitt uppmärksamma temperament. 

Hunden har en dubbelpäls som består av en mjuk underull samt kraftigt och strävt täckhår. Pälsen är vågig och lockig och bildar testar. Den ska vara ungefär 4-7 cm lång och testarna kan vara mindre eller större. 

Pälsfärgen hos rasen är alltid enfärgad i grå, svart, fawn eller vit. Rasen fäller inte sin päls men behöver kammas och klippas med jämna mellanrum. Hunden badas vid behov och som med alla hundar behöver man klippa klorna och kontrollera öronen med regelbundet.

Hur stor är en Pumi? Vad väger en Pumi?

Mankhöjden för tikar är 38-44 cm och 41-47 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 8-13 kg för tikar och 10-15 kg för hanar.   

Tänka på innan köp av Pumi

  • Det är i grunden en vallhund med en hel del energi
  • Den kan vara avvaktande mot främlingar och rasen har en stark vilja
  • Den kräver ingen omfattande pälsvård och den har visat sig vara vänlig mot många allergiker

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor