Russkiy toy

Fakta om hundrasen: Russkiy toy

Här kan du läsa allt om hundrasen Russkiy toy. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Russkiy toy valp.

Russkiy toy

Ursprung

Russkiy toy har ett något ovisst ursprung men den har Ryssland som hemland. English Toy Terrier var en väldigt populär hundras i Ryssland under början av 1900-talet. Men mellan åren 1920 och 1950 minskade antalet hundar kraftigt på grund av att rasen knappt föddes upp under dessa år. 

Någon gång kring mitten av 1950-talet påbörjades avelsarbetet för att återuppbygga rasen. Många av hundarna som blandades in var varken renrasiga eller med stamtavla. Den nya rasen fick en standard som beskrev en variant av dvärgterrier som skilde sig från den Engelska toy terriern. 

Detta blev rasen Russkiy toy och fram till år 1958 fanns rasen endast som släthårig men denna kom att ändras då en långhårig hund vid namn Chiki föddes. År 1966 skrevs den första rasstandarden för hunden och 22 år senare, år 1988 gav den Ryska Kynologiska Federation ut en officiell rasstandard där den slät- och långhåriga hunden båda var av samma ras men som två olika varianter. 

Rasen användes historiskt som en råttfångare och sällskapshund till ryska adelsdamer men även som en typ av ringklocka på de stora ryska godsen, när gästerna kom så meddelade hunden detta genom skall till sin ägare. 

I Sverige registrerades den första hunden år 2003 och rasen kom att godkännas av SKK år 2006. Redan ett år senare, år 2007 bildades rasklubben Svenska Russkiy Toy Klubben (SRTK). I Sverige tillhör rasen grupp 9, Sällskapshundar.

Egenskaper

Russkiy toy är en ras som sedan starten används som sällskapshund, vilket är något som rasen stortrivs med att vara. Att stå i centrum och fånga allas uppmärksamhet mår de bra av. De beskrivs som väldigt sociala, aktiva, lättlärda, alerta, orädda och kärleksfulla.

De följer gärna med på olika aktiviteter med sin ägare/familj, trivs bra med långa promenader eller som joggingpartner. Förutom att vara aktiv är det ingen ovanlighet att hunden hoppar upp i sin ägares knä och vill ha närhet. 

Då rasen är en aktiv hundras som är i behov av både mental och fysisk aktivering kan det vara bra att hitta en hundaktivitet som man kan träna ihop. Det kan exempelvis vara agility eller någon bruksgren

De ska även vara sociala och kontaktsökande med andra hundar och anses ha lätt att umgås med andra hundar. På grund av rasens storlek är det viktigt att man som ägare är försiktig när man introducerar sin hund till andra hundar då hunden kan skada sig om en större hund olyckligt springer på den. 

Russkiy toy anses vara en frisk hundras men man ska vara uppmärksam på hundens tänder så att de inte får tandsten samt hålla kolla att hunden som valp tappar alla sina valptänder. Rasen ingår i SKK:s hälsoprogram gällande patella, vilket är lösa knäleder. Ögonlysning rekommenderas innan avel. De kan bli uppemot 15 år gamla.

Utseende

Den kvadratiskt byggda rasen har två olika pälsvarianter, en släthårig och en långhårig. 

Släthårig Russkiy toy har en kort, tätt åtliggande och glänsande päls utan varken underull eller kala fläckar. 

Långhårig Russkiy toy har en medellång päls, ca 3-5 cm över kropp och hals, den ska vara rak eller något vågig. Pälsen på hundens huvud och på framsida ben ska vara kort och åtliggande. Det ska även finnas behäng på baksida ben och på svansen. Öronen ska vara täckta med en tät och lång päls som bildar fransar. 

Färgen kan vara svart, brun eller blå, alla med tanteckning, rött i alla nyanser med eller utan svarta eller olikfärgade hårspetsar, creme och fawn. De kräver generellt lite pälsvård, den långhåriga varianten kan vara i behov av kamning ibland. Båda varianterna badas efter behov. 

Hur stor är en Russkiy toy? Vad väger en Russkiy toy?

Den lilla Russkiy toy har en mankhöjd på ca 22-27 cm för både hanhundar och tikar. Den önskade höjden enligt rasstandarden är 25 cm. De väger upp till 3 kg och enligt rasstandarden är önskad vikt 2,3 kg. 

Tänka på innan köp av Russkiy toy

  • Det är en aktiv hund som är i behov av mental och fysisk aktivering 
  • Det är en liten hundras 
  • De kan få problem med tänderna

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor